Skip to main content

Drevesničarski slovar

Poznate drevesne izraze? Če ne imamo za vas pripravljenih nekaj osnovnih izrazov.

Listavci

Listavci so listnata drevesa z olesenelimi stebli oziroma debli in vejami. V grobem jih delimo na zimzelene in listopadne podvrste, kar je nekoliko odvisno tudi od podnebja. V Sloveniji je približno 65 avtohtonih vrst listavcev.

Iglavci 

Iglavci ali storžnjaki so večinoma zimzelene rastline, ki so razširjene po vsem svetu. Iglavce prepoznamo po iglicah, ki opravljajo isto vlogo kot listi pri listavcih. So bogato razvejana drevesa, ki rastejo vse od priobalnega pasu  do gozdne meje v visokogorju. V Sloveniji je trinajst avtohtonih vrst iglavcev.

Oblikovana drevesa in bonsaji

Oblikovana drevesa in bonsaji so vrste dreves, ki jih lahko z posebnimi tehnikami oziroma vzgojo oblikujemo po svojih željah. Poznamo različne oblike dreves, kot so bonsaji, krogle, stožci, več krogel na steblu itd. Za tovrstne tehnike vzgoje  niso primerne vse vrste dreves, temveč le rastline, ki dobro prenašajo rezanje in oblikovanje krošnje. Gre za majhna, počasi rastoča drevesa, ki lahko dolgo let uspevajo v primernih okrasnih loncih ali na manjših vrtovih. Oblikovana drevesa ali bonsaji, ki jih lahko občudujemo več desetletij, ne bodo nikoli prerasli danih prostorskih okvirjev. 

Že ime »bon-saj« izdaja pomen, saj beseda »bon« pomeni »posoda«, »saj« pa rastlina oziroma drevo.

»Bonsaj mi predstavlja plemenitost duše, neskončno potrpežljivost in ponižnost, duh opazovanja, spoštovanje narave in globoko ljubezen do plemenite umetnosti. V življenju in duši vsakega človeka stvari in besede puščajo neizbrisljive sledi.«

Adriano Bonini

Cedre

Cedre so zimzeleni iglavci, ki v naravi večinoma uspevajo v južnem in vzhodnem Sredozemlju in Himalaji. Krošnjo cedre po navadi tvorijo lepo povešene veje, kar je njihova posebnost. Cedre so izredno priljubljene kot soliterno, osrednje drevo in so dobro prilagojene na naše podnebne razmere.

Mediteranske vrste

Mediteranska drevesa so drevesne vrste, ki najbolje uspevajo v toplejših in sončnih rastiščih. Mediteranskim vrstam, ki jih v celinskem delu Slovenije po navadi gojimo v posodi, pravimo tudi posodovke. V zimskem času, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, jih umaknemo v toplejše notranje prostore. Primerna so tako za vzgojo v loncih kot za posaditev na vrtove, kjer pričarajo pravo mediteransko vzdušje.

Cepljena drevesa

S cepljenjem lahko uravnavamo končno rast in krošnjo drevesa ter tako preprečimo, da bi drevo postalo preveliko za svoj prostor. Ta drevesa so cepljena na določeni višini, njihovo rast torej omejimo s posebno vzgojo. Standardna cepilne višine so na 1,8 m, 2 m, 2,2 m in 2,5 m. Cepljena drevesa imajo poudarjeno deblo in na vrhu posebno oblikovano krošnjo, ki je navadno kroglasta ali enakomerno ovalna.

Iglavci, cepljeni na steblu

Iglavci, cepljeni  na deblo, so okrasna drevesa z iglicami, ki so že dosegla končno višino. S tovrstnimi drevesi nimamo dodatnega dela, saj oblikujemo samo krošnjo. Drevesa, cepljena na deblo, imajo poudarjeno deblo in na vrhu oblikovano krošnjo, ki je navadno kroglasta ali enakomerno ovalna.

Listavci, cepljeni na steblu

Listavci, cepljeni na deblo, so okrasna drevesa z listi, ki so že dosegla končno višino. S tovrstnimi drevesi  nimamo dodatnega dela, saj oblikujemo samo krošnjo. Drevesa, cepljena na deblo, imajo poudarjeno deblo in na vrhu oisebno oblikovano krošnjo, ki je navadno kroglasta ali enakomerno ovalna.

Ciprese

Cipresa je zimzeleno drevo, samoniklo v sredozemskem podnebju, ki je postalo priljubljeno okrasno drevo v zmernem podnebnem pasu. Ciprese zelo dobro prenašajo obrezovanje, zato so priljubljene kot oblikovane rastline in za žive meje.

Za živo mejo

Živo mejo posadimo, da zamejimo prostor oziroma vidno ločimo posamezne enote. Za posaditev rastlin, ki imajo vlogo žive meje, so primerne različne rastline, kot so drevesa, grmovnice in vpenjalke. Pri izboru je pomembno, da rastline dobro prenašajo pogosto rezanje oziroma striženje.

Grmovnice

Grmovnice so lesnate in večinoma nižje rastline z več debli, ki zrastejo do največ pet metrov v višino. Lahko so listavci ali iglavci, nekatere so zimzelene, druge pa jeseni odvržejo listje. Grmovnice so dobile pomembno vlogo pri oblikovanju urbanega okolja.

Sobna drevesa in rastline

Ker je primarni habitat dreves zunanji prostor, smo ponudbo dopolnili in zaokrožili tudi s pestro izbiro notranjih rastlin in dodali kategorijo sobnih rastlin. Večina se uvršča med drevesa in je po rasti, olesenelem steblu in obliki veliko bližje drevesnim vrstam kot kateri koli drugi obliki rastlin. Vse vrste iz omenjene kategorije so primerne za rast v notranjih prostorih. 

Hit enter to search or ESC to close