Skip to main content

VLOGA IN POMEN DREVES

Drevesa so koristna tako za okolje kot za zrak. A poleg tega imajo v naših življenjih še veliko večjo vlogo. 

Drevesa so koristna tako za okolje kot za zrak. To že vsi dobro vemo. A koristna so še za marsikaj drugega. Poleg tega, da se borijo proti podnebnim spremembam, čistijo zrak, ohlajajo mesta in ulice, nas ščitijo pred soncem in še mnogo drugimi vremenskimi vplivi, nam zagotavljajo kisik,… …so tudi naši učitelji o življenju, o letnih časih, so naši prijatelji za plezanje, igro in zabavo ali pa včasih le tolažilni objem. Dajejo nam les, nas združujejo, ljudem in živalim dajejo življenjski prostor, ter nam zagotavljajo hrano.

Pogosto se nam drevesa zdijo nekaj, kar je zunaj nas samih in jih jemljemo, kot nekaj samoumnevnega. Toda v njih lahko uzremo misteriozno življenjsko moč narave. Pravijo, da sta človek in drevo že od nekdaj povezana in drevesa nas s to svojo magično močjo privlačijo, ki jo je resnično težko ubesediti. Veliko tega dogajanja se sploh ne zavedamo, vendar pogosto močno vplivajo na naše notranje stanje. Stik z njimi nas spreminja v dobro.  Odvzamejo nam tisto, kar nas obremenjuje in nas pomirjajo. Pomagajo nam najti pot kako se ukoreniniti, ostati povezan, razširiti veje in sprejemati vso bogastvo okoli nas, ki nam ga življenje ponuja. Drevesa so nam lahko v velik navdih za iskanje dobrega v soljudeh, naravi in nas samih, predvsem pa velika spodbuda k sprejemanju drugačnosti, sobivanju v različnosti in tudi v pomoč pri naši osebni rasti.

Drevo je simbol moči, modrosti, plodnosti in nasploh življenja samega. Predstavlja nam gozd – okolje, ki se je še ni dotaknilo človeško plenjenje. Drevesa so zelo pomemben del naše dediščine in so poleg cvetlice najpogostejši simbol narave. Ste se kdaj zares ustavili in uzrli v veličastno ozelenelo drevo ali pa sadno drevje, posuto s pomladnim cvetjem? Nas sploh lahko nekaj kar stoji pred nami navda še z večjo veličastnostjo in hvaležnostjo? Drevesa imajo resnično zdravilen vpliv na nas ljudi, dajejo nam toliko, kolikor smo od njih pripravljeni vzeti.

Po navadi se v gozd odpravimo z namenom, kot sta svež zrak in gibanje zunaj. A poleg očitnih pozitivnih učinkov nam takšen sprehod ponuja še mnogo več. Že sam vonj gozda močno vpliva na naše zdravje in naše čustveno stanje. En sam sprehod skozi gozd nas sprosti od stresa v vsakodnevnem življenju. Gozdovi v nas obudijo občutke spoštovanja in hvaležnosti in nam dajo občutek povezanosti z življenjem, ki jo v glasnih, urbanih in kaotičnih predelih težko občutimo. Tako smo prišli na idejo Urbanega drevesa. Neglede na to kje živite lahko uporabite to zdravilno moč in energijo povsod kjerkoli drevesa so. V gozdu ali pa na vašem vrtu, stanovanju, pisarni,… Z Urbanim drevesom, lahko poleg vsega koristnega in lepega kar nam drevesa podarjajo – ponujajo vsakdo najde takšna in drugačna nova bogastva in s pomočjo tesne povezanosti z naravo morda odkrije kakšen košček več o sebi.

Vloga dreves v urbanem okolju

Vloga dreves v mestnem oziroma urbanem okolju še zdaleč ni samo estetska oziroma vizualne narave.  V grobem imajo drevesa v urbanem okolju štiri vrste pozitivnih vplivov: družbene, estetske, ekološke in gospodarske.

Drevesa v mestnem okolju pozitivno vplivajo na življenje ljudi, tako da:

  • izboljšujejo in vlažijo zrak,
  • zmanjšujejo izpuste ogljikovega dioksida,
  • poleti dajejo senco,
  • poleti nižajo temperaturo,
  • zmanjšujejo hitrost in učinek vetra,
  • imajo estetsko oziroma dekorativno vlogo,
  • filtrirajo prah in aerosole ter
  • ugodno vplivajo na zdravje in počutje ljudi.

 

Se ne morete odločiti katero drevo bi izbrali? Nič zato. Prepustite se instinktu in dovolite, da vas vodijo in povabijo drevesa sama. Izberite si tistega, ki vas navdahne.

Hit enter to search or ESC to close