Skip to main content

Košarica

Uncategorized @sl

Mediteranske rastline in njihova prezimnost

By 5 septembra, 2023No Comments

Pogosto se sprašujemo katere vrste rastlin in dreves so tiste, ki bodo uspevale na našem vrtu, terasi, balkonu, atriju itd.

V veliki meri je za dobro rast posamezne vrste pomembno predvsem podnebje v katerem se nahajamo. Je že res, da se je precej vrst tekom let dobro prilagodilo na različna podnebja, pa vendar ob izbiri vaše dekorativne rastline ne gre spregledati predvsem dejstva do kakšnih temperatur uspeva določeno drevo, koliko vode potrebuje, kako prenaša vetrovne pogoje, kako nanj vplivajo visoke temperature itd. Izredno veliko je odvisno tudi ali bo naše drevo raslo v zemlji ali v loncu. V kolikor se odločimo za posaditev drevesa v lonec, lahko slednjega ob različnih letnih časih premikamo na različne lokacije oziroma po potrebi v zimskem času v notranje prostore. To je precejšnja prednost posaditve rastlin v lonec. Slednje je posebej pomembno pri bolj na temperature občutljivih vrstah kot so citrusi, oljke, palme in ostale bolj eksotične vrste.

Kot vemo še iz šolskih časov je naša dežela na stičišču Alp, Panonske nižine, Sredozemlja in Dinarskega gorovja, kjer se mešajo različni vremenski vplivi, kar je izredno pomembno pri izbiri primernega rastlinja. Znotraj Slovenije so lahko tako na priobalnem pasu krasni pogoji za rast oljke, palme ali katere izmed bolj eksotičnih vrst, medtem ko recimo planinski bor veliko bolje uspeva v višjih legah, kjer je hladnejše podnebje.

Nekaj mediteranskih vrst in najnižjih temperatur do katerih drevo še uspeva:


Rastlina Najnižje zunanje temperature Idealne prezimne temperature
OLJKA (Olea Europea) -10°C 5-10°C
LIMONOVEC -5°C 10-15°C
POMARANČEVEC 0°C 10-15°C
PALMA (Velika Žumara) -15°C 0-10°C
EVKALIPTUS (Gunnov) -10°C 5-10°C

*pogoji so nekoliko odvisni tudi od posamezne podvrste rastline

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close