Skip to main content

Pri sajenju dreves v okrasne lonce je v primeru, da želimo, da bodo drevesa dobro uspevala v loncih dlje časa, potrebno upoštevati kar nekaj različnih dejstev.

  1. IZBIRA PRIMERNEGA DREVESA

Pri izbiri okrasnega ali kakšnega drugega drevesa, ki ga želimo posaditi v lonec je, kot prvo potrebno upoštevati samo lego, kjer bo drevo stalo. Vsa drevesa niso primerna za senčne lege, prav tako kar nekaj vrst dreves ni primernih za popolnoma sončne lege. Torej bodite pri sami izbiri drevesa v izogib kasnejšim težavam izredno pazljivi. V kolikor ocenjujete, da nimate dovolj hortikulturnega znanja priporočamo pred nakupom posvet z strokovnjakom.

Za daljšo in uspešno rast v loncu najbolj priporočamo oblikovana drevesa, katerih končna višina je določena s cepilnim oziroma oblikovnim mestom.

Vrste oziroma oblike dreves, ki jih za posaditev v dekorativne lonce posebej priporočamo so:

-drevesa cepljena na različno visokih deblih ( 30-50cm I Majhno deblo; 70-110cm I Srednje deblo; 120-140cm I ¾ deblo; 180-220cm I Visoko deblo)

-drevesa oblikovana v bonsaj

-počasi in nizko rastoča drevesa in rastline

-drevesa oblikovana v obliko pom-pomov, krogel, stožcev,  spiral

2. IZBIRA PRIMERNEGA LONCA

Ko izbirate dekorativen lonec ali korita v katera želite posadite izbrana drevesa, poleg dejstva, da vam bo lonec oziroma korito vizualno všeč, priporočamo izbor kvalitetnih loncev, saj je tudi od tega odvisno kako in na kakšen način vam bodo zasajene rastline uspevale.

Pri izbiri loncev bodite posebej pozorni, da imajo slednja možnost odvodnjavanja odvečne vode, saj lahko v nasprotnem primeru ob nepravilnem zalivanju hitro pride do gnitja koreninskega sistema. V kolikor bodo vaši lonci postavljeni na sončno lego priporočamo, da ste pri izbiri pozorni, da imajo lonci UV zaščito. V primeru nakupa zunanjih loncev preverite tudi do kakšne temperature so lonci odporni v primeru zmrzali.

Glede velikosti lonca se je potrebno vedno pred nakupom vprašati kako veliko in kakšne vrste drevo bi želeli vanj posaditi. Pri velikosti okrasnega lonca vedno izhajamo iz velikosti sadilne grude drevesa. Lonec v katerega boste zasadili okrasno drevo, mora biti vedno večji, kot je sadilna gruda rastline, ki jo želite vanj posaditi. Priporočamo, da je premer okrasnega lonca, na vsaki strani večji vsaj 8-10cm, kot je premer sadilnega lonca. Le tako lahko drevesu zagotovimo dolg in dober razvoj v loncu.

  1. POSTOPEK POSADITVE DREVESA V LONEC

-primeren izbor okrasnega drevesa

-primerno velik dekorativen lonec

-odvodnjavanje odvečne vode iz lonca v primeru prekomernega zalivanja ali obilnih padavin

-drenažna plast ( primeren granulat – kamenje, drenažne kroglice, glinopor…)

-folija, ki preprečuje izpiranje zemlje iz koprene, jute…

-plast zemlje

-minerali in gnojila

-zemlja, ki naj sega do cca 4-5cm pod vrh lonca

-zaključna plast, ki preprečuje prekomerno izhlapevanje vode in direktno segrevanje zemlje (lubje, okrasni kamen, lava…)

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close