Popust 5%

Pahljačasti javor “Garnet” – Acer palmatum dissectum “Garnet” | bonsaj
Acer palmatum dissectum "Garnet"
Višina: Več velikosti

Od: 89,90

Splošni opis vrste
Pahljačasti javor ali Acer palmatum, podvrsta Acer palmatum dissectum “Garnet” je manjše, nizko rastoče drevo, ki je zaradi oblike listov zelo dekorativno in priljubljeno. Zraste od tri do štiri metre v višino, njegova končna širina pa je od dva to tri metre. Zelo je primeren za rast v loncu. Ima kupolasto krošnjo, ki nekoliko spominja na grm. Pet- do devetkrpati listi z nazobčanim robom z letnimi časi spreminjajo barve. Vejice in listi so spomladi zelene do temno zelene barve, jeseni pa rumeni do oranžno rdeči. Pahljačasti javor je nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal.

Opis

Splošni opis vrste
Pahljačasti javor ali Acer Palmatum

Pahljačasti javor ali Acer palmatum je manjše, nizko rastoče drevo, ki je zaradi oblike listov zelo dekorativno in priljubljeno. Zraste od tri do štiri metre v višino, njegova končna širina pa je od dva to tri metre. Zelo je primeren za rast v loncu. Ima kupolasto krošnjo, ki je nekoliko spominja na grm. Pet- do devetkrpati listi z nazobčanim robom z letnimi časi spreminjajo barve. Vejice in listi so spomladi zelene do temno zelene barve, jeseni pa rumeni do oranžno rdeči. Pahljačasti javor je nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal.

Če javorja ne opazimo prej, ga gotovo v jesenskem času, ko zeleno ogrinjalo skoraj čez noč zamenja za pozornost vzbujajočo podobo v rdečem. Pahljačasti javor cveti maja. Sadimo ga v zavetrne lege, saj ne mara prevelike izpostavljenosti vetru, predvsem, ko je še majhen. Hkrati pazimo, da ga ne prizadene prevelika suša in ni predolgo izpostavljen poletni pripeki.

Primerno okolje

Pahljačasti javor ima izrazito plitve korenine, zato ga precej hitro prizadene suša. Najbolj mu ustreza polsenčna Lega. Idealna tla za javor so sveža, vlažna, rahla ter prepustna. Čeprav je prilagodljivo drevo, odpove na zelo težkih glinastih tleh, ki so neprepustna za vodo.

Gre za nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal. Najbolj idealne razmere za rast mu nudi zmerno vlažna, rahlo kisla, rodovitna in dobro odcedna Zemlja. Najbolje uspeva, če ni izpostavljen močnemu vetru ali neposrednemu soncu.

Pahljačasti javor je zaradi nizke rasti primeren tudi za dolgotrajnejšo rast v primerno velikem okrasnem loncem.

Skrb za drevo

Zdrave sadike so na zimski mraz občutljive le prva leta, odrasla drevesa pa nič več. Ob dolgotrajnih poletnih sušah pahljačasti javor zalivamo. Če upoštevamo nekaj osnovnih potreb drevesa, z njim nimamo veliko dela. Najbolje jih je saditi na mesta, ki so zavarovana pred močnim vetrom in soncem. Drobnejši in bolj čipkasti so listi, več zaščite potrebujejo. Dobro prenašanje bolj senčnih rastišč je nedvomno njihova prednost, saj imajo zdaj vrtovi zaradi majhnosti nemalo senčnih kotičkov.

Skrb za pahljačasti javor je tako dokaj nezahtevna in z njim nimamo veliko dela. Poškodovane ali suhe veje odrežemo, da se morebitni škodljivci ne bi razširili na celo rastlino.

Rast drevesa

Pahljačasti javor raste počasi, zato je primeren tudi za manjše vrtove oziroma Prostore.

Saditev in presajanje drevesa
Najprimernejši čas za zasaditev pahljačastega javorja je zgodaj spomladi in jeseni. Zasaditev rdečega javorja med vročimi poletnimi dnevi je tvegano. Izjemna vročina lahko pretrese ali ubije drevo. Če preživi poletje, drevo morda ni imela dovolj časa za prilagoditev novemu okolju. Dobro je, da pred saditvijo pahljačastega javorja korenine za deset minut namočimo v vodo.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Zahtevnost za vzdrževanje

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti