Popust 5%

Ostrolistni javor – Acer platanoides “Globosum” | oblika krogle
Acer platanoides "Globosum"
Višina: Več velikosti

Od: 136,90

Splošni opis vrste
Acer platanoides “Globosum” oziroma kroglasti ostrolistni javor je pokončno listopadno drevo s poudarjeno kroglasto gosto krošnjo. Njegova rast je končna in določena s cepilnim mestom. Je nezahtevna vrsta. Krošnja je ovalna do široko kroglasta in gosta. Širokodlani, pet- do sedemkrpi listi z ozko koničastimi vršički so veliki od petnajst do dvajset centimetrov. Jeseni se obarvajo rumeno, oranžno ali rdeče. Cvetovi so rumeno-zeleni. Kroglasti ostrolistni javor je primeren za urbana okolja, saj dobro prenaša toploto in sušo.

Opis

Splošni opis vrste
Acer platanoides “Globosum” oziroma kroglasti ostrolistni javor je pokončno listopadno drevo s poudarjeno kroglasto gosto krošnjo. Njegova rast je končna in določena s cepilnim mestom. Je nezahtevna vrsta. Krošnja je ovalna do široko kroglasta in gosta. Širokodlani, pet- do sedemkrpi listi z ozko koničastimi vršički so veliki od petnajst do dvajset centimetrov. Jeseni se obarvajo rumeno, oranžno ali rdeče.. Cvetovi so rumeno-zeleni. Kroglasti ostrolistni javor je primeren za urbana okolja, saj dobro prenaša toploto in sušo.

Je goste rasti in ima močne veje. Primeren je za manjše vrtove, mestne parke in drevorede. Dobro uspeva na sončnih in polsenčnih Legah ter ni nezahteven glede sestave tal.

Primerno okolje

Kroglasti ostrolistni javor ni zahteven glede okolja, v katerem raste. Uspeva tako na sončnih kot delno sončnih Legah. Zelo dobro prenaša sušo in vročino. Kljubuje tudi vplivom močnejšega vetra. Ostrolistni javorji rastejo skoraj povsod, tako na apnenčastih tleh kot v ilovnati ali kisli zemlji. Zaradi izjemne krošnje se ga pogosto sadi na vrtove, atrije, v parke in drevorede.

Skrb za drevo

Je nezahtevno in zelo hvaležno drevo, ki ne potrebuje veliko nege. Primerno je za urbana okolja, saj je dobro prenaša toploto in sušo. Poškodovane ali suhe veje odrežemo, da se morebitni škodljivci ne bi razširili na celo rastlino. Po potrebi obrezujemo samo krošnjo.

Rast drevesa

Rast kroglastega ostrolistnega javorja je zaradi cepljenja dokončna.

Presanjanje (sajenje drevesa)

Drevo je priporočljivo saditi spomladi ali jeseni, ko so temperature razmeroma blage. Acer platanoides je primeren za vse vrste zemlje in vse lege, kot so sončna, senčna in mešana. Posebej dobro uspeva na rahlih, svežih in mineralno bogatih tleh.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,