Popust 5%

Grenivka – Citrus x paradisi
Citrus x paradisi
Višina: Več velikosti

Od: 46,90

Splošni opis vrste
Grenivka ali Citrus paradisi je majhno, grmičasto, zimzeleno drevo, sadno in okrasno drevo. Grenivka zraste do pet metrov v višino in do 3 metre v širino. Ima neenakomerno ovalno krošnjo. Temno zeleni listi so gladki in usnjati. Grenivka je tipično mediteransko drevo, ki jo v celinskem delu Slovenije po navadi gojimo v posodi, da jo lahko pozimi, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši Prostor. Grenivka ima rada višje temperature in sončno lego.

Opis

Splošni opis vrste
Grenivka ali Citrus paradisi je majhno, grmičasto, zimzeleno drevo, sadno in okrasno drevo. Grenivka zraste do pet metrov v višino in do 3 metre v širino. Ima neenakomerno ovalno krošnjo Temno zeleni listi so gladki in usnjati. Grenivka je tipično mediteransko drevo, ki jo v celinskem delu Slovenije po navadi gojimo v posodi, da jo lahko pozimi, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši Prostor. Grenivka ima rada višje temperature in sončno lego.

Njeni plodovi, grenivke, ki so naprej rumeni, kasneje oranžne barve, okrogle oblike in veliki do deset centimetrov, so mesnati in grenko-kiselkastega okusa. Zaradi majhnosti je primerna za dolgo rast v loncu, manjše vrtove in atrije.

Primerno okolje

Grenivka ali Citrus paradisi je mediteransko drevo, ki potrebuje veliko sončne svetlobe. Dobro je, da dobi v povprečju od pet do šest ur sončne svetlobe dnevno, zato jo sadimo na sončne lege. Priporočljivo je, da prezimi na 10-15C. Dobro je, da razlika v temperaturi med zunanjim in prezimovanim Prostorom ni prevelika, zato jo zmanjšujemo postopno. Sicer je grenivka glede tal nezahtevno drevo, posebej dobro uspeva na odcednih, rodovitnih tleh.

Skrb za drevo

Če so izpolnjeni osnovni pogoji za njeno rast, je grenivka nezahtevno drevo Najprimernejši čas za obrezovanje vejic je zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Grenivka ne potrebuje veliko vode, zato jo raje zalivamo manj kot več, saj lahko pride do gnitja korenin.

Rast drevesa

Grenivka velja za razmeroma počasi rastoče drevo, ki jo predvsem v kontinentalnem delu gojimo v posodah, saj jo lahko tako zavarujemo pred prevelikim mrazom.

Presajanje (posajanje drevesa)

Grenivka lahko v posodi presajamo skozi celo leto. Najprimernejši čas za saditev v zemljo je zgodaj spomladi oz. pozno v jeseni, ko je v fazi mirovanja.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,