Popust 5%

Navadna tisa – Taxus baccata | oblika spirale
Taxus baccata
Višina: 150 - 175 cm ❙ Končna višina: do 4m

Od: 440,90

Splošni opis vrste
Navadna tisa oziroma Taxus baccata je srednje veliko, pokončno, počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petnajst metrov v višino, kar dosežejo primerki, stari 100 let in več. Premer krošnje v odrasli dobi je do približno osem metrov. Krošnja je lahko tudi večdebelna in grmičaste oblike. Navadna tisa ima široko, ovalno in gosto krošnjo. Pokončne veje imajo temno zelene ploščate iglice, velike od dva do tri centimetre. Majhni, rdeči plodovi so po obliki podobni jagodam. Tisa je nezahtevno in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi na polsenčnih in senčnih Legah.

Opis

Splošni opis vrste
Navadna tisa oziroma Taxus baccata je srednje veliko, pokončno in počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petnajst metrov v višino, kar dosežejo primerki, stari 100 let in več. Premer krošnje v odrasli dobi je do približno osem metrov. Krošnja je lahko tudi večdebelna in grmičaste oblike. Navadna tisa ima široko, ovalno in gosto krošnjo. Pokončne veje imajo temno zelene ploščate iglice, velike od dva do tri centimetre. Majhni, rdeči plodovi so po obliki podobni jagodam. Tisa je nezahtevno in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi na polsenčnih in senčnih Legah.

Vsi njeni deli razen rdečega mesnatega ovoja vsebujejo strupene snovi. Tiso izredno dobro prenaša obrezovanje, zato je primerno drevo za živo mejo. Priporoča se saditev dveh do treh rastlin na tekoči meter, ki se jih obrezuje enkrat na leto. Zaradi močnega koreninskega sistema jo je mogoče večkrat presaditi.

Primerno okolje

Navadna tisa ali Taxus baccata je izredno odporna na različne podnebne razmere. Dobro prenaša urbani zrak in uspeva tudi v industrijskih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in sončnih Legah. Zaradi počasne in manjše, grmičaste rasti je primerna za vse vrste Prostorov.

Skrb za drevo

Navadna tisa je nezahtevno drevo. Izjemno je primerna za žive meje, saj dobro prenaša obrezovanje. Tisa je za razliko od ostalih rastlin, ki jih uporabljamo za žive meje, izredno odporna na bolezni in škodljivce in zato vse bolj priljubljena. Najprimernejši čas za obrezovanje je pozno spomladi oziroma poleti.

Rast drevesa

Navadna tisa je srednje hitro rastoče drevo, ki lahko dobro oblikujemo z obrezovanjem.

Presajanje (posajanje drevesa)

Navadna tisa zelo dobro prenaša presajanje, saj ima močan koreninski sistem. Ker je raste prehitro in jo lahko obrezujemo, je primerna tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , ,