Popust 5%

Črni bor – Pinus nigra “Austriaca” | višina debla 180 – 220 cm + krošnja
Pinus nigra "Austriaca"
Višina: Več velikosti

Od: 425,90

Splošni opis vrste
Črni bor “Austriaca” ali Pinus nigra “Austriaca” je visoko, pokončno zimzeleno drevo, ki zraste do dvajset metrov v višino in do štiri metre v širino. Krošnja je enakomerno stožčasta oziroma ovalna, kasneje tudi nekoliko sploščena. Široko razprte veje so precej vodoravne in imajo močno strukturo. Trdne, močne in ošiljene iglice rastejo po dve na pecelj in tvorijo temno zelene bodičaste šope. Njegovi plodovi, rjavi storži, veliki od štiri do osem centimetrov, zorijo dve leti in so jajčaste oblike. Bor v večini cveti aprila. Najbolje uspeva na suhih in odcednih tleh.

Opis

Splošni opis vrste
Črni bor “Austriaca” ali Pinus nigra “Austriaca” je visoko, pokončno zimzeleno drevo, ki zraste do dvajset metrov v višino in do štiri metre v širino. Krošnja je enakomerno stožčasta oziroma ovalna, kasneje tudi nekoliko sploščena. Široko razprte veje so precej vodoravne in imajo močno strukturo. Trdne, močne in ošiljene iglice rastejo po dve na pecelj in tvorijo temno zelene barve in bodičaste šope. Njegovi plodovi, rjavi storži, veliki od štiri do osem centimetrov, zorijo dve leti in so jajčaste oblike. Bor v večini cveti aprila. Najbolje uspeva na suhih in odcednih tleh.

Črni bor “Austriaca” dobro uspeva na sončnih Legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva v priobalnem pasu, kjer so tla suha in je veliko sonca.

Primerno okolje

Črni bor “Austriaca” ali Pinus nigra “Austriaca” dobro uspeva na sončnih Legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva v priobalnem pasu.

Skrb za drevo

Črni bor “Austriaca” ali Pinus nigra “Austriaca” je nezahtevno drevo. Obrezujemo ga samo v izrednih primerih, ko postane prevelik oziroma želimo nekoliko popraviti krošnjo, saj ne prenaša dobro obrezovanja. Bor obrezujemo drugače kot večino iglavcev, in sicer samo vršičke.

Rast drevesa

Črni bor “Austriaca” ali Pinus nigra “Austriaca” je srednje hitro rastoče, okrasno drevo. Na senčnih in polsenčnih Legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Bor v mladi dobi precej dobro prenaša presajanje. Ker ne raste prehitro, je primeren tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

,

Obseg debla v cm

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

,

Obseg debla v cm

, , , , ,