Novo!

navadna breza – Betula pendula | višina debla 180 – 220 cm + krošnja
Betula pendula
Višina: višina debla 180 - 220 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

Od: 149,90

Splošni opis vrste
Navadna breza ali Betula pendula je srednje veliko in široko listopadno drevo, ki zraste od dvajset do petindvajset metrov v višini in približno deset metrov v širino. Njena krošnja, načeloma kroglasto-stožčasta, lahko pa tudi neenakomerna, je izredno slikovita,. Njena posebnost je krasno, belo-črno lubje. Ima manjše, široko trikotne liste, velike okrog pet centimetrov, ki so spomladi zeleni in jeseni rumeni. Breza ali Betula pendula cveti že aprila. Je izredno nezahtevno drevo, ki dobro uspeva tudi v mestnem okolju, na skoraj vseh vrstah tal in dobro prenaša tudi občasno sušo. Breza je avtohtona vrsta pri nas, ki pa nekoliko slabše prenaša obrezovanje. Posebej dobro uspeva na sončnih rastiščih.

Počisti

Opis

Splošni opis vrste
Navadna breza ali Betula pendula je srednje veliko drevo in široko listopadno drevo, ki zraste od dvajset do petindvajset metrov v višini in približno deset metrov v širino. Njena krošnja, načeloma kroglasto-stožčasta, lahko pa tudi neenakomerna, je izredno slikovita. Njena posebnost je krasno, belo-črno lubje. Ima manjše, široko trikotne liste, velike okrog pet centimetrov, ki so spomladi zeleni in jeseni rumeni. Breza ali Betula pendula cveti že aprila. Je izredno nezahtevno drevo, ki dobro uspeva tudi v mestnem okolju. Uspeva na skoraj vseh vrstah tal in dobro prenaša tudi občasno sušo. Breza je avtohtona vrsta pri nas, ki pa nekoliko slabše prenaša obrezovanje. Posebej dobro uspeva na sončnih rastiščih.

Njena posebnost je vsekakor slikovito belo-črno lubje, ki v starosti razpoka. Navadna breza doživi do sto let in uspeva tudi na degradiranih tleh, saj je glede izbire tal zelo nezahtevna. Po navadi raste sama ali v manjših skupinah. Breza ima pomembno mesto tudi v hortikulturi, saj je pomembno okrasno in parkovno drevo.

Primerno okolje

Betula pendula ali navadna breza je nezahtevna glede okolja, v katerem raste, zato uspeva skoraj vsepovsod, razen v močvirnatem okolju. Zelo ji ustrezajo sončne in polsenčne lege ter rahla, kiselkasta Zemlja. Zaradi lepe krošnje in slikovitega belo-črnega lubja je priljubljeno parkovno drevo in okrasno drevo na številnih vrtovih.

Skrb za drevo

Breza je nezahtevna. Rast in obliko krošnje lahko uravnavamo s skromnim, rednim obrezovanjem. Je odporna na mraz in sušo ter ne potrebuje pretirane nege.

Rast drevesa

Breza je visoko in hitro rastoče drevo. Njen povprečni letni prirast je okoli 0,5 metra.

Presajanje (posajanje drevesa)

Brezo je najbolje saditi zgodaj spomladi, da ji zagotovimo čim večjo možnost preživetja preden začne odganjati poganjke. Zaradi ožje rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnem loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,