Popust 5%

povešava breza – Betula pendula “Youngii” | višina debla 180 – 220 cm + krošnja
Betula pendula "Youngii"
Višina: Več velikosti

Od: 162,90

Splošni opis vrste
Povešava breza ali Betula pendula “Youngii” je majhno in počasi rastoče okrasno drevo, ki zraste od šest do osem metrov v višino in do štiri metre v širino. Njena krošnja je slikovita, kroglasto-stožčasta oziroma, zaradi povešenih vej, dežnikasta. Ima manjše, široko trikotne liste, velike od pet do sedem centimetrov. Cveti že aprila in velja za nezahtevno drevo. Uspeva na skoraj vseh vrstah tal in dobro prenaša tudi občasno sušo. Primerna je tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva na sončnih rastiščih z dovolj vlage.

Opis

Splošni opis vrste
Povešava breza ali Betula pendula “youngii” je majhno in počasi rastoče okrasno drevo, ki zraste od šest do osem metrov v višino in do štiri metre v širino. Njena krošnja je slikovita, kroglasto-stožčasta oziroma, zaradi povešenih vej, dežnikasta. Ima manjše, široko trikotne liste, velike od pet do sedem centimetrov. Cveti že aprila in velja za nezahtevno drevo. Uspeva na skoraj vseh vrstah tal in dobro prenaša tudi občasno sušo. Primerna je tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva na sončnih rastiščih z dovolj vlage.

Zaradi počasni rasti je izredno priljubljeno okrasno drevo, ki je primerno tudi za daljšo rast v okrasnem loncu. Prenese tudi suha in peščena tla z malo hranilni in nizke temperature. Velja za vrsto, odporno tako na vremenske pogoje kot morebitne škodljivce.

Primerno okolje

Betula pendula “Youngii” ali povešena breza je tako kot navadna breza nezahtevna glede okolja, v katerem raste, zato uspeva skoraj vsepovsod, razen v močvirnatem okolju. Zelo ji ustrezajo sončne in polsenčne lege ter rahla, kiselkasta Zemlja. Zaradi posebne dežnikaste krošnje in slikovitega belo-črnega lubja je breza priljubljeno drevo tudi za manjše vrtove in daljšo rast v loncu.

Skrb za drevo

Povešava breza je nezahtevna glede nege. Rast in obliko krošnje lahko uravnavamo s skromnim, rednim obrezovanjem. Je odporna na mraza in sušo ter ne potrebuje pretirane nege.

Rast drevesa

Povešava breza za razliko od navadne breze raste počasi in je primerna za vse vrste površin, tako večje kot nekoliko manjše.

Presajanje (posajanje drevesa)

Povešavo brezo je najbolje saditi zgodaj spomladi, da ji zagotovimo čim večjo možnost preživetja, preden začne odganjati poganjke. Zaradi manjše rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnem loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Obseg debla v cm

, , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Obseg debla v cm

, , ,