Popust 5%

navadni gaber – Carpinus betulus “Frans Fontaine” | višina debla 180 – 220 cm + krošnja
Carpinus betulus "Frans Fontaine"
Višina: Več velikosti

670,90 637,36

Splošni opis vrste
Navadni gaber ali Carpinus betulus, podvrsta Carpinus betulus “Frans Fontaine” je veliko, pokončno in široko zmerno rastoče listopadno drevo z enakomerno raščeno, široko, ovalno oziroma kroglasto krošnjo. Njegova Končna višina je od petnajst do dvajset metrov, širina pa od osem do deset metrov. Ovalni listi, veliki od šest do osem centimetrov, so po robovih fino nazobčani, z izrazitimi listnimi žilami. Mladi, temno zeleni listi se jeseni obarvajo rumeno. Navadni gaber cveti aprila. Izredno dobro prenaša striženje in obrezovanje, zato je zelo primeren za žive meje in kot oblikovano drevo. Dobro uspeva na bogatih, svežih in zmerno vlažnih tleh. Najdemo ga tudi na poplavnih tleh.

Opis

Splošni opis vrste
Navadni gaber ali Carpinus betulus je veliko, pokončno in široko zmerno rastoče listopadno drevo z enakomerno raščeno široko ovalno oziroma kroglasto krošnjo. Njegova Končna višina je od petnajst do dvajset metrov, širina pa od osem do deset metrov. Ovalni listi, veliki od šest do osem centimetrov, so po robovih fino nazobčani, z izrazitimi listnimi žilami. Mladi, temno zeleni listi se jeseni obarvajo rumeno. Navadni gaber cveti aprila. Izredno dobro prenaša striženje in obrezovanje, zato je zelo primeren za žive meje. Dobro uspeva na bogatih, svežih in zmerno vlažnih tleh.

Najdemo ga tudi na poplavnih tleh. Dobro prenaša senco, saj je sencozdržna vrsta. Kot pionirska vrsta pomaga pri obnovi degradiranih površin, saj izboljšuje kakovost tal.

Navadni gaber dobro uspeva do približno 1000 metrov nadmorske višine. Če ga posadimo za živo mejo, nudi izredno dobro zaščito pred vetrom.

Primerno okolje

Dobro uspeva na bogatih, svežih in zmerno vlažnih tleh. Najdemo ga tudi na poplavnih tleh. Ne prenaša zbitih tal. Dobro prenaša senco, saj je sencozdržna vrsta. Najbolj idealno uspeva na zmerno vlažni, rahlo kisli, rodovitni in vlažni zemlji.

Skrb za drevo

Če ga uporabimo za živo mejo, ga obrezujemo dvakrat na leto, in sicer februarja in junija. Pri sajenju gabra med sadikami pustimo okoli 30 centimetrov razmaka. Rastlina je odporna na veter in zmrzal. Nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal.

Rast drevesa

Gaber je hitro do zmerno hitro rastoče drevo, ki poleg vloge okrasnega drevesa lahko opravlja tudi vlogo žive meje.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev gabra je v jeseni. Za najboljše pogoje za razvoj ga je potrebno posaditi na sončno do polsenčno mesto, čeprav dobro uspeva tudi na popolnoma senčnih rastiščih.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , ,