Popust 5%

Ostrolistni javor – Acer platanoides “Crimson King” | višina debla 180 – 220 cm + krošnja
Acer platanoides "Crimson King"
Višina: Več velikosti

Od: 310,90

Splošni opis vrste
Acer platanoides, podvrsta Crimson King, oziroma ostrolistni javor je manjše pokončno in okrasno drevo. Ostrolistni javor je listopadno drevo, ki ima podolgovato ali kroglastno jajčasto in gosto krošnjo. Doseže končno višino od deset do dvanajst metrov in širino od tri do štiri metre. Mladi listi so rjavo rdeči, pozneje pa se obarvajo temno rdeče. Širokodlani listi s petimi do sedmimi krpami so veliki med petnajst in osemnajst centimetrov. So izrazito široki, ozki, grobi in nazobčeni in temno rdeče barve. Crimson King cveti od aprila do maja. Sadi se ga na bolj zavetne lege, kjer ni prevelikega vetra. Zelo primeren je tudi za senčno lego ter vsesplošno uporaben za kombinacije različnih zasaditev in urbana središča. Njegova največja posebnost je intenzivna škrlatna barva listov, ki se pojavi že poleti.

Opis

Splošni opis vrste
Acer platanoides, podvrsta Crimson King, oziroma ostrolistni javor je manjše, pokončno in okrasno drevo. Ostrolistni javor je listopadno drevo, ki ima podolgovato ali kroglastno jajčasto in gosto krošnjo. Doseže končno višino od deset do dvanajst metrov in širino od tri do štiri metre. Mladi listi so rjavo rdeči, pozneje pa se obarvajo temno rdeče. Širokodlani listi s petimi do sedmimi krpami so veliki med petnajst in osemnajst centimetrov. So izrazito široki, ozki, grobi in nazobčeni in temno rdeče barve. Crimson King cveti od aprila do maja. Sadi se ga na bolj zavetne lege, kjer ni prevelikega vetra. Zelo primeren je tudi za senčna rastišča ter vsesplošno uporaben za kombinacije različnih zasaditev in urbana središča. Njegova največja posebnost je intenzivna škrlatna barva listov, ki se pojavi že poleti.

Spomladi javor Crimson King preseneti z rumeno rdečimi cvetovi, ki se pojavijo še pred olistanjem. Uspeva na sončnih ali polsenčnih zavetnih Legah, na vseh vrstah tal, ki so dobro odcedna. Idealen je za velike vrtove, parke, drevorede ter izredno odporen na različne bolezni.

Primerno okolje

Najbolje uspevajo na sončnih in polsenčnih rastiščih. Primeren je za urbana okolja, saj je zelo dobro prenaša toploto in sušo, in za velike vrte, mestne parke in drevorede. Je goste rasti in ima nekoliko tanjše veje. Dobro uspeva na sončnih in polsenčnih Legah ter je nezahteven glede sestave tal. Običajno prenese več sonca in vročine, če ima dovolj vlage.

Skrb za drevo

Razen skrbi, da ni na stalnem prepihu, je nezahtevno in zelo hvaležno drevo, ki ne potrebuje veliko nege. Primeren je za urbana okolja, saj zelo dobro prenaša toploto in sušo. Glede izbire tal ni zahteven. Vrsta javorja Crimson King potrebuje le osnovne pogoje za rast, zato ga je precej enostavno vzdrževati, če ga posadimo na ustreznem mesto v ustreznem podnebju.

Rast drevesa

Rast ostrolistnega javorja in zmerna do hitra. Letni prirast v normalnih pogojih je med dvajset in trideset centimetrov.

Presajanje (sajenje drevesa)

Drevo je priporočljivo saditi spomladi ali jeseni, ko so temperature razmeroma blage. Javor Crimson King je primeren za vse vrste zemlje, rad pa ima srednje vlažno podlago. Posebej dobro uspeva na rahlih, svežih in mineralno bogatih tleh. Dobro je biti pozoren na znake škodljivcev, žuželk in glivičnih bolezni. Ta drevesa so, čeprav lepa, tudi bolj dovzetna za bolezni kot številne druge vrste javorja.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Obseg debla v cm

, , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Obseg debla v cm

, , ,