Popust 5%

Rdeči javor – Acer rubrum “October Glory” | višina debla 180 – 220 cm + krošnja
Acer rubrum "October Glory"
Višina: Več velikosti

Od: 102,90

Splošni opis vrste
Rdeči javor ali Acer rubrum, podvrsta Acer rubrum “October Glory” je srednje veliko zmerno rastoče drevo, ki je zaradi barve listov zelo dekorativno in priljubljeno. Ima zelo gosto enakomerno kroglasto krošnjo. Njegova Končna višina je med desetimi in dvanajstimi metri, širina pa med tremi in štirimi metri. Mladi, temno zeleni listi se kasneje obarvajo oranžno oziroma rdeče-vijolično. Širokodlani trikrpi listi so veliki okoli deset centrimetrov in izrazito široki, ozki, grobi in nazobčani. Acer rubrum cveti od aprila do maja. Zelo primeren je tudi za senčna rastišča ter vsesplošno uporaben za kombinacije rastišč in urbana središča.

Opis

Splošni opis vrste
Rdeči javor ali Acer rubrum je srednje veliko, zmerno rastoče drevo, ki je zaradi barve listov, zelo dekorativno in priljubljeno drevo. Ima zelo gosto enakomerno kroglasto krošnjo. Njegova Končna višina je med desetimi in dvanajstimi metri, širina pa med tremi in štirimi metri. Mladi, temno zeleni listi se kasneje obarvajo oranžno oziroma rdeče-vijolično. Širokodlani trikrpi listi so veliki okoli deset centimetrov in izrazito široki, ozki, grobi in nazobčani. Acer rubrum cveti od aprila do maja. Zelo primeren je tudi za senčna rastišča ter vsesplošno uporaben za kombinacije rastišč in urbana središča.

Njegova največja posebnost je intenzivna rdeče-škrlatna barva listov jeseni. Poleti, v toplih mesecih, je posebej pomembno zalivati mlade sadike. Rdeči javor je odporen na mraz in mu posebej ustreza kisla Zemlja.

Primerno okolje

Rdeči javor ima izrazito plitve korenine, zato ga suša precej hitro prizadene. Najbolj mu ustreza sončna ali polsenčna Lega. Idealna tla za rdeči javor so sveža, vlažna, rahla in nekoliko kisla. Najbolje uspeva, če ni izpostavljen močnemu vetru ali neposrednemu soncu.

Rdeči javor je primeren tudi za dolgotrajnejšo rast v primerno velikem okrasnem loncem.

Skrb za drevo

Zdrave sadike so na zimski mraz občutljive le prva leta, odrasla drevesa nič več. Ob dolgotrajnih poletnih sušah pahljačasti javor zalivamo. Z okrasnim drevesom nimamo veliko dela, če upoštevamo njihove potrebe. Najbolje ga je saditi na mesta, zavarovana pred močnim vetrom.

Rast drevesa

Javorja Acer rubrum raste zmerno hitro do počas. Njegov letni prirast v normalnih pogojih je od petnajst do dvajset centimetrov.

Presajanje (sajenje drevesa)

Drevo je priporočljivo saditi spomladi ali jeseni, ko so temperature razmeroma blage. Rdeč javor je primeren za vse vrste zemlje. Rad ima dokaj vlažno in kislo podlago. Posebej dobro uspeva na rahlih, svežih in mineralno bogatih tleh.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Obseg debla v cm

,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Obseg debla v cm

,