Popust 5%

Atlaška cedra – Cedrus atlantica “Glauca Pendula” | višina stebla 120 – 140 cm + krošnja
Cedrus atlantica "Glauca Pendula"
Višina: višina stebla 120 - 140 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

201,90 191,80

Splošni opis vrste
Povešena siva atlaška cedra ali Cedrus atlantica “Glauca Pendula” je manjše, povešeno in izredno počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste od tri do šest metrov v višino. Zaradi vodoravno rastočih vej doseže od pet do sedem metrov v širino. Povešena krošnja s številnimi stranskimi poganjki je izjemno slikovita. Vodoravno rastoče veje imajo temno zelene in svetlo sive tanke bodičaste iglice, velike od dva do tri centimetre. Ovalni temno zeleni oziroma rjavi plodovi, storži, imajo tanke luske, ki navadno razpadejo že na drevesu. Atlaška cedra je nezahtevno, trpežno, dolgoživeče in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi v urbanih okoljih..

Opis

Splošni opis vrste
Povešena siva atlaška cedra ali Cedrus atlantica “Glauca Pendula” je manjše, povešeno in izredno počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste od tri do šest metrov v višino. Zaradi vodoravno rastočih vej doseže pet do sedem metrov v širino. Povešena krošnja s številnimi stranskimi poganjki je izjemno slikovita. Vodoravno rastoče veje so imajo temno zelene in svetlo sive tanke bodičaste iglice, velike od dva do tri centimetre. Ovalni temno oziroma zeleno-rjavi plodovi, storži, imajo tanke luske, ki navadno razpadejo že na drevesu. Atlaška cedra je nezahtevno, trpežno, dolgoživeče in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi v urbanih okoljih.

Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in na sončnih Legah. Širino drevesa lahko nadzorujemo s podpiranjem vej in tako vzgojimo široko drevo. Je izredno priljubljena vrsta za vrtove pred hišami in atrije in zaradi počasne rasti tudi za rast v loncu.

Primerno okolje

Povešena siva atlaška cedra ali Cedrus atlantica “Glauca Pendula” je izredno odporna na različne podnebne razmere. Dobro prenaša urbani zrak in uspeva tudi v industrijskih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in sončnih Legah. Zaradi počasne in manjše rasti je primerna za vse vrste Prostorov.

Skrb za drevo

Povešena siva atlaška cedra je nezahtevno drevo. Širino lahko delno reguliramo s podpiranjem vej.

Rast drevesa

Je počasi rastoče drevo, ki navadno ne preseže šest metrov v višino, zato je zato izredno primerna tudi za manjše vrtove.

Presajanje (posajanje drevesa)

Povešena siva atlaška cedra precej dobro prenaša presajanje. Zaradi počasne rasti je primerna tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,