Popust 5%

Navadni cigarovec – Catalpa bignonioides “Nana” | višina stebla 120 – 140 cm + krošnja
Catalpa bignonioides "Nana"
Višina: višina stebla 120 - 140 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

77,90 74,00

Splošni opis vrste
Navadni ali kroglasti cigarar ali cigarovec oziroma Catalpa bugnoniodes “Nana” je izredno dekorativno pokončno, košato, listopadno drevo, cepljeno na višino. Njegova krošnja je enakomerno kroglasta, listi pa svetlo zeleni. Končna višina drevesa je odvisna od cepilnega mesta. Cigarovci cvetijo junija. Imajo dolge in tanke plodove. Cigararji so izredno trpežna in hvaležna drevesa, ki dobro prenašajo mestno okolje, sušo, vročino in mraz. Prenese tudi sušna obdobja. Je priljubljeno drevo ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora. Priporočljivo ga je saditi v zavetne lege, saj ne prenaša močnih vetrov.

Opis

Splošni opis vrste
Navadni ali kroglasti cigarar ali cigarovec na steblu oziroma Catalpa bugnoniodes “Nana” je izredno dekorativno, srednje veliko, pokončno, košato, listopadno drevo. Njegova krošnja je enakomerno kroglasta, listi pa svetlo zeleni. Končna višina drevesa je odvisna od cepilnega mesta. Cigarovci cvetijo junija. Imajo dolge in tanke plodove. Cigararji so izredno trpežna in hvaležna drevesa, ki dobro prenašajo mestno okolje, sušo, vročino in mraz. Prenesejo tudi sušna obdobja. Je priljubljeno drevo ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora.

Priporočljivo ga je saditi v zavetne lege, saj ne prenaša močnih vetrov. Listi cigararja odganjajo komarje in mrčes, zato je izredno priljubljen kot okrasno drevo, ki krasi vrtove in atrije. Kompaktno krošnjo vzdržujemo z vsakoletno spomladansko obrezovanjem po koncu obdobja nevarnosti slane. Ne razvije površinskih in močnih korenin. Raste počasi in lahko doseže starosti 60 let. Cigarar je izjemno prilagodljivo drevo, ki potrebuje malo nege skozi vse leto. Zaradi lepih posebnih listov ter nenavadnih cvetov velja katalpa za zelo dekorativno drevo, zato je vrsta zelo priljubljena pri številnih vrtnarjih in krajinskih oblikovalcih.

Primerno okolje

Dobro prenaša sušo, mestno okolje, vročino oziroma ostale vremenske pogoje, razen prevelikega vetra. Dobro uspeva na bogatih, svežih, zmerno vlažnih, humoznih in propustnih tleh. Je izredno nezahtevno okrasno drevo, ki je primerno tudi za rast v dekorativnem loncu. Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim poleti zagotavljati zadostno količino vode. Je priljubljeno okrasno urbano drevo ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora.

Skrb za drevo

Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim poleti nuditi zadostno količino vode. Sicer pa je drevo nezahtevno glede nege in skrbi.

Rast drevesa

Cigarar je hitro rastoče dekorativno drevo, ki se zato pogosto uporablja pri oblikovanju in urejanju okolice različnih območij in mestnih območij.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev cigararja je pomlad. Več hranil spodbudi aktivno rast mladih vejic in poganjkov, od katerih bo večina zamrznila s prihodom prve zime. Najustreznejša je zmerna in ne prevelika vlaga. Zaradi cepljenja je primeren za trajno rast v večjem okrasnem loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,