Popust 5%

Navadni ambrovec – Liquidambar styraciflua | višina stebla 120 – 140 cm + krošnja
Liquidambar styraciflua
Višina: Več velikosti

240,90

Splošni opis vrste
Ambrovec ali Liquidambar je dekorativno, srednje veliko, pokončno, košato in listopadno drevo, ki ima dokaj ovalno oziroma kroglasto krošnjo in temno zelene liste. Končna višina drevesa je od deset do dvanajst metrov, širina pa med pet in sedem metri. Ambrovec cveti aprila in maja in ima dolge in ima temno rjave plodove. Gre za dokaj trpežno in hvaležno vrsto, ki dobro prenaša mestno okolje, sušo, vročino in mraz, zato so priljubljena ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora. Priporočljivo jih je saditi v zavetrne lege, saj ne prenašajo močnih in pogostih vetrov.

Opis

Splošni opis vrste
Ambrovec ali Liquidambar je dekorativno, srednje veliko, pokončno, košato in listopadno drevo, ki ima precej ovalno ali kroglasto krošnjo in temno zelene liste. Končna višina drevesa je od deset do dvanajst metrov, širina pa med pet in sedem metri. Ambrovec cveti aprila in maja in ima dolge in ima temno rjave plodove. Gre za precej trpežno in hvaležno vrsto, ki dobro prenašajo mestno okolje, sušo, vročino in mraz, zato so priljubljena ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora. Priporočljivo jih je saditi v zavetrne lege, saj ne prenašajo močnih in pogostih vetrov.

Ambrovec izrazito dobro uspeva na sončnih in polsenčnih Legah ter rodovitnih tleh. Uporabljamo ga kot soliterno drevo na vrtu pred hišo ali v drevoredih in mestnih parkih.

Primerno okolje

Ambrovec dobro prenaša sušo, mestno okolje, vročino in večino drugih vremenskih razmer. Dobro uspeva na bogatih, svežih oziroma zmerno vlažnih humoznih in prepustnih tleh. Je izredno nezahtevno okrasno drevo, ki je primerno tudi za rast v dekorativnem loncu. Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim poleti nuditi zadostno količino vode. Je priljubljeno okrasno urbano drevo ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora.

Skrb za drevo

Mlade rastline je priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim poleti nuditi zadostno količino vode. Sicer pa je drevo nezahtevno.

Rast drevesa

Ambrovec je razmeroma počasi rastoče drevo, zato se, poleg zaradi dekorativnosti, pogosto uporablja pri oblikovanju in urejanju okolice različnih območij in mestnih območij.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev cigararja je spomladi. Več hranil bo spodbudilo aktivno rast mladih vejic in poganjkov, od katerih bo večina zmrznila s prihodom prve zime. Najustreznejša je zmerna in ne prevelika vlaga.

Dodatne informacije

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

,

Obseg debla v cm

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

,

Obseg debla v cm