Popust 5%

magnolija – Magnolia stellata | višina stebla 30 – 50 cm + krošnja
Magnolia stellata
Višina: višina stebla 30 - 50 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

52,90 50,25

Splošni opis vrste
Zvezdasta magnolija ali Magnolia stellata je majhno, grmasto, široko okrasno listopadno drevo, ki zraste do treh metrov v višino in prav toliko v širino. Široki, ovalni, širokodlani zeleni listi so razmeroma veliki, do dvanajst centimetrov. Njena krošnja je široka in razprta ter razvejana. Posebnost magnolije so veliki cvetovi, ki se odpirajo že spomladi. Cveti aprila in ima zvezdaste, bele cvetove, velike od sedem do deset centimetrov. Dobro uspeva v globokih, humoznih tleh na sončnih in polsenčnih zavetnih rastiščih.

Opis

Splošni opis vrste
Zvezdasta magnolija ali Magnolia stellata je majhno, grmasto, široko okrasno listopadno drevo, ki zraste do treh metrov v višino in prav toliko v širino. Široki, ovalni, širokodlani zeleni listi so razmeroma veliki, do dvanajst centimetrov Njena krošnja je široka in razprta ter razvejana. Posebnost magnolije so veliki cvetovi, ki so odpirajo že spomladi. Cveti že aprila in ima zvezdaste, bele cvetove, velike od sedem do deset centimetrov. Dobro uspeva v globokih, humoznih tleh na sončnih in polsenčnih zavetnih rastiščih.

Pomembno je, da je zavarovana pred pretiranim vetrom. Najprimernejši čas za posaditev je spomladi, pred cvetenjem. Posebnost magnolije je, da cveti na neolistanih vejah, saj listi poženejo kasneje.

Primerno okolje

Zvezdasta magnolija ali Magnolia stellata najbolje uspeva na sončnih in polsenčnih Legah. Pomembno je, da mlado drevo ni izpostavljeno premočnemu vetru, zato jo sadimo v zavetrne lege.

Skrb za drevo

Magnolije je prezimno trdne rastline. Sadimo jih na stalna mesta, saj imajo plitev koreninski sistem. Glede nege niso zahtevne in so enostavne za vzdrževanje. Obrezovanje, če se zanj odločimo, je najprimernejše po cvetenju.

Rast drevesa

Je nizko in počasi rastoče drevo oziroma grm. Magnolijine veje so razvejane in tvorijo lepe krošnje, zato dodatnega obrezovanje ne potrebujejo in so iz tega vidika enostavne za negovanje.

Presajanje (posajanje drevesa)

Magnoliji ustreza sajenje spomladi. Izkopavanje in presajanje slabo prenaša. Zaradi morebitnih Težav pri presajanju je dobro, da je drevo že od začetka v dovolj velikem okrasnem loncu, kjer bo raslo tudi v odrasli dobi.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,