Popust 5%

Ameriški klek – Thuja occidentalis “Smaragd” | višina stebla 70 – 110 cm + krošnja
Thuja occidentalis "Smaragd"
Višina: višina stebla 70 - 110 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

131,90 125,31

Splošni opis vrste
Ameriški klek “smaragd” ali Thuja occidentalis “Smaragd” je počasi rastoče oblikovano zimzeleno drevo. Priljubljene oblike so stožci, krogle, krogle na steblu in več krogel oziroma stebel. Zraste do šest metrov v višino in do 1,5 metra v širino. Krošnja s kratkimi, gosto razraščenimi in široko razprtimi vejami je izredno enakomerna, gosta in ozko formirana. Goste, luskaste, rombaste iglice so živo temno zelene. Je nezahtevna grmovnica, ki dobro uspeva na vseh vrstah tal. Posebej dobro uspeva na suhih in odcednih tleh.

Opis

Splošni opis vrste
Ameriški klek “Smaragd” ali Thuja occidentalis “Smaragd” je počasi rastoče oblikovano zimzeleno drevo. Zraste do šest metrov v višino in do 1,5 metra v širino. Krošnja s kratkimi, gosto razraščenimi in široko razprtimi vejami je izredno enakomerna, gosta in ozko formirana. Goste, luskaste, rombaste iglice so živo temno zelene. Je nezahtevna grmovnica, ki dobro uspeva na vseh vrstah tal. Posebej dobro uspeva na suhih in odcednih tleh.

Thuja “Smaragd” izredno dobro prenaša obrezovanje, zato je primerno drevo za žive meje in kot drevo, oblikovano v različne oblike, so krogle, stožci in žive meje. Dobro uspeva tudi v okrasnem loncu, kjer lahko preživi vse življenje.

Primerno okolje

Ameriški klek “Smaragd” ali Thuja occidentalis “Smaragd” je izredno odporen na različne podnebne razmere. Dobro prenaša urbani zrak in je uspeva tudi v industrijskih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in sončnih Legah. Zaradi počasne in manjše, grmičaste rasti je primeren za vse vrste Prostorov in za dolgoletno rast v okrasnem loncu.

Skrb za drevo

Ameriški klek je nezahtevno drevo. Izredno dobro prenaša obrezovanje, zato je primerno drevo za različne topiar oblike. Najprimernejši čas za obrezovanje je od sredine aprila do konec avgusta.

Rast drevesa

Rast ameriškega kleka kot oblikovane rastline je počasna. Pričakovan letni prirast je nekaj centimetrov, nato jo lahko z obrezovanjem spet znižamo.

Presajanje (posajanje drevesa)

Ker ne raste prehitro in jo je mogoče obrezovati, je primerna tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,