Popust 5%

bela murva – Morus alba “Pendula” | višina stebla 70 – 110 cm + krošnja
Morus alba "Pendula"
Višina: višina stebla 70 - 110 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

92,90 88,26

Splošni opis vrste
Viseča murva ali Morus alba “Pendula” je manjše, dekorativno, počasi rastoče drevo, ki zraste od štiri do šest metrov v višino. Premer povešene oziroma jajčaste krošnje po navadi ne preseže tri metre. Široko ovalni oziroma krpasti listi (od tri do pet krp) so veliki od osem do dvajset centimetrov. Za murvo so značilne povešene veje in svetlo zeleni listi. Je majhno drevo, ki je primerno tudi za manjše vrtove oziroma atrije. Poleti se pojavijo beli ali rdeči užitni sadeži sladko kiselkastega okusa. Ker ne prenaša stalnega vetra, jo je treba saditi v zavetne lege. Murve dobro uspevajo na sončnih in polsenčnih rastiščih.

Opis

Splošni opis vrste
Viseča murva ali Morus alba “Pendula” je manjše, dekorativno, listopadno drevo, ki zraste od štiri do šest metrov v višino. Premer povešene oziroma jajčaste krošnje po navadi ne preseže tri metre. Široko ovalni oziroma krpasti listi (od tri do pet krp) so veliki od osem do dvajset centimetrov. Za murvo so značilne povešene veje in svetlo zeleni listi. Je majhno drevo, ki je primerno tudi za manjše vrtove oziroma atrije. Poleti se pojavijo beli ali užitni rdeči sadeži sladko kiselkastega okusa. Ker ne prenaša vetra, jo je treba saditi v zavetne lege. Murve dobro uspevajo na sončnih in polsenčnih rastiščih.

Prednost murv je, da lahko preprosto prepletamo veje in tako usmerjamo obliko krošnje. Rade imajo vlažna in nekoliko kisla tla, dobro uspevajo tudi na revnih tleh. Gre za nezahtevno rastlino, katere sočni in osvežilni plodovi dozorijo konec junija ali v začetku julija. Zaradi manjše rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnemloncu.

Primerno okolje

Dobro uspeva na odcednih, zračnih in humoznih tleh. Sicer gre za nezahtevno vrsto, ki načeloma uspeva na vseh podlagah. Najbolj primerna sta sončna in polsenčna Lega.

Skrb za drevo

Viseča murva ali Morus alba “Pendula” je nezahtevno drevo. Suhe ali poškodovane veje moramo odstraniti.

Rast drevesa

Raste precej počasi in uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj jih ustrezajo sveža, globoka, rahla in odcedna, s kalcijem in humusom bogata tla.

Presajanje (posajanje drevesa)

Murvo je najbolje saditi zgodaj spomladi. Zaradi manjše rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnem loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,