Popust 5%

črna murva – Morus nigra | višina stebla 70 – 110 cm + krošnja
Morus nigra
Višina: višina stebla 70 - 110 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

75,90 72,11

Splošni opis vrste

Morus nigra ali črna murva, je srednje veliko listopadno drevo, ki lahko doseže višino od 5 do 10 metrov. Krošnja je široka, razvejana in zaobljena, kar daje drevesu graciozen videz. Listi so veliki, srčaste oblike in temno zeleni. Pozimi odvrže listje, kar poudari značilno obliko drevesa. Črna murva proizvaja slastne črne jagode, ki so okusne in sočne. Plodovi so mesnati in se pojavijo spomladi ali poleti. Drevo običajno cveti spomladi, kar privede do obilja plodov v kasnejših mesecih.

Opis

Splošni opis vrste

Morus nigra, znan tudi kot črna murva, je srednje veliko listopadno drevo, ki lahko doseže višino od 5 do 10 metrov. Krošnja je široka, razvejana in zaobljena, kar daje drevesu graciozen videz. Listi so veliki, srčaste oblike in temno zeleni. Pozimi odvrže listje, kar poudari značilno obliko drevesa. Črna murva proizvaja slastne črne jagode, ki so okusne in sočne. Plodovi so mesnati in se pojavijo spomladi ali poleti. Drevo običajno cveti spomladi, kar privede do obilja plodov v kasnejših mesecih.

Primerno okolje

Morus nigra dobro uspeva v zmerno vlažnih in dobro odcednih tleh. Najbolje se počuti na sončnih do polsenčnih legah, kjer lahko razvije bujno krošnjo. To drevo je odlično prilagojeno mestnemu okolju in je primerno za sajenje v urbanih naseljih, vrtovih in parkih.

Skrb za drevo

Črna murva je relativno nezahtevna vrsta, kar olajša njeno nego. Obrezovanje je potrebno le v redkih primerih, da ohranite želeno obliko drevesa. Drevo prenaša obrezovanje, vendar prekomerno obrezovanje ni priporočljivo.

Rast drevesa

Morus nigra je zmerno hitro rastoče drevo. Na sončnih legah raste hitreje kot na bolj senčnih območjih. Redno zalivanje v sušnih obdobjih je priporočljivo, da se ohrani zdrav razvoj drevesa.

Presajanje (posajanje drevesa)

Mlade murve dobro prenašajo presajanje. To omogoča, da drevo uspeva v različnih okoljih. Pri presajevanju je pomembno paziti, da se ohrani dober drenažni sistem in koreninski bal, da drevo uspešno preživi proces presaditve.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,