Popust 5%

Navadna robinija – Robinia pseudoacacia “Frisia” | višina stebla 70 – 110 cm + krošnja
Robinia pseudoacacia "Frisia"
Višina: višina stebla 70 - 110 cm + krošnja ❙ Končna višina: Že dosežena

66,90 63,56

Splošni opis vrste
Robinija ali neprava akacija, podvrsta Robinia pseudoacacia “Frisia” s kroglasto krošnjo oziroma Robinia pseudoacacia je izredno dekorativno, pokončno, košato listopadno drevo, katerega višino določa cepilno mesto. Ima enakomerno kroglasto krošnjo in svetlo zelene liste, ki so jeseni tudi rahlo rumenkasti. Končna višina drevesa je odvisna od cepilnega mesta. Akacija cveti od maja do junija in imajo dolge in tanke plodove v obliki strokov, v katerih so fižolasta semena. Je izredno trpežno in hvaležno drevesa, ki dobro prenaša mestno okolje, sušo, vročino in mraz.

Opis

Splošni opis vrste
Robinija ali neprava akacija s kroglasto krošnjo oziroma Robinia Pseudoacacia je izredno dekorativno, pokončno, košato, listopadno drevo. Ima enakomerno kroglasto krošnjo in svetlo zelene liste, ki so jeseni tudi rahlo rumenkasti. Končna višina drevesa je odvisna od cepilnega mesta, širina krošnje pa doseže do tri metre. Akacija cveti od maja do junija in imajo dolge in tanke plodove v obliki strokov, v katerih so fižolasta semena. Je izredno trpežno in hvaležno drevo, ki dobro prenaša mestno okolje, sušo, vročino in mraz.

Je priljubljeno drevo ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora. Priporočljivo jo je saditi v zavetne lege, saj ne prenaša močnih vetrov. Akacija zelo dobro prenaša obrezovanje. Kompaktno krošnjo vzdržujemo z vsakoletno spomladansko rezjo po koncu nevarnosti slane.

Primerno okolje

Robinija ali neprava akacija dobro prenaša sušo, mestno okolje, vročino oziroma ostale vremenske pogoje, razen prevelikega vetra. Dobro uspeva na bogatih, svežih, zmerno vlažnih, humoznih in propustnih tleh. Je izredno nezahtevno okrasno drevo, ki je primerno tudi za rast v dekorativnem loncu. Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim nuditi poleti zadostno količino vode. Je priljubljeno okrasno, urbano drevo ob sprehajališčih, na dovozih, parkiriščih in ob cestah, kjer je manj Prostora.

Skrb za drevo

Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim nuditi poleti zadostno količino vode. Sicer pa je drevo nezahtevno kar se tiče nege in skrbi zanj. Robinija ali neprava akacija izredno dobro prenaša rez.

Rast drevesa

S cepilno tehniko določimo končno višino drevesa, ki sčasoma ne raste več v višino. Najbolje uspeva na svežih in globokih, rahlih in odcednih, s kalcijem in humusom bogatih tleh. Akacija se pogosto uporablja pri oblikovanju in urejanju okolice različnih vrtov in mestnih območij.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev akacije je zgodaj spomladi. Več hranil spodbudi aktivno rast mladih vejic in poganjkov, od katerih bo večina zamrzne s prihodom prve zime. Najustreznejša je zmerna in ne prevelika vlaga. Zaradi cepljenja je primeren za trajno rast v večjem okrasnem loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,