Popust 5%

Albicija – Albizia julibrissin | oblika grma
Albizia julibrissin
Višina: Več velikosti

Od: 78,89

Splošni opis vrste:

Albicija ali Albizia julibrissin, je listopadno drevo, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Je srednje veliko drevo, ki običajno zraste od 8 do 10 metrov, v širino pa od 4 do 6 metrov. Albicija ima kupolasto krošnjo in elegantne liste, ki spominjajo na liste praprotnic. Njihova prepoznavna lastnost je to, da se stisnejo skupaj ob dotiku. Cveti od julija do septembra, socvetje pa je sestavljeno iz malih roza nitk, ki so na dnu socvetja rumene. Plod so rjavi, podolgovati stroki, dolgi od 8 do 15 centimetrov.

Šifra: 312100-10 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste:

Albicija, podvrsta Albizia julibrissin, je listopadno drevo, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Je srednje veliko drevo, ki običajno zraste od 8 do 10 metrov, v širino pa od 4 do 6 metrov. Albicija ima kupolasto krošnjo in elegantne liste, ki spominjajo na liste praprotnic. Njihova prepoznavna lastnost je to, da se stisnejo skupaj ob dotiku. Cveti od julija do septembra, socvetje pa je sestavljeno iz malih roza nitk, ki so na dnu socvetja rumene. Plodovi so rjavi, podolgovati stroki, dolgi od 8 do 15 centimetrov.

Primerno okolje:

Albicija je drevo značilno za območja s subtropskim in tropskim podnebjem. Uspeva na sončnih do polsenčnih legah ter zahteva dobro odcedna tla. Po svetu se je razširila zaradi svoje lepote in prilagodljivosti, zato je postalo priljubljeno v okrasnih vrtovih, parkih in uličnih nasadih.

Skrb za drevo:

Drevo je običajno trpežno in ne zahteva posebne nege. Redno zalivanje je priporočljivo, še posebej v sušnih obdobjih. Odstranjevanje odmrlih vej prispeva k ohranjanju zdravega drevesa. Ker ima listje občutljivo na dotik, je potrebno previdnost pri obrezovanju.

Rast drevesa:

Albicija je znana po hitri rasti. Raste kot srednje veliko drevo, z elegantno krošnjo in privlačnimi cvetovi, ki privabljajo čebele in druge opraševalce. Za cvetenje potrebuje dovolj toplote in svetlobe.

Presajanje (presajanje drevesa):

Mlada drevesa so bolj prilagodljiva in dobro prenašajo presajanje. Priporočljivo je izbrati ustrezno obdobje za presajanje, ko drevo ni v aktivni rasti. S primerno nego po presajanju se drevo hitro prilagodi in nadaljuje z zdravo rastjo.

Dodatne informacije