Novo!

čilska aravkarija – Araucaria araucana | razvejana oblika
Araucaria araucana
Višina: Več velikosti

Od: 195,90

Splošni opis vrste
Čilska (Andska) smreka ali Araucaria araucana je srednje veliko, pokončno in počasi rastoče, zimzeleno drevo. Zraste do dvanajst metrov v višino in do pet metrov v širino. Ima izrazito vodoravne veje, na katerih so močne in široko suličaste, temno zelene iglice. Iglice so velike do pet centimetrov. Plodovi in cvetovi so skoraj neopazni. Iglice so tanke in koničaste. Podolgovati, temno rjavi plodovi, storži, so povešeni ter veliki med deset in petnajst centimetri. Čilska smreka dobro uspeva na hranilnih, odcednih tleh in na sončnih in pol senčnih Legah.

Počisti
Šifra: 318100-99 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Čilska (andska) smreka ali Araucaria araucana je srednje veliko, pokončno in počasi rastoče, zimzeleno drevo. V višino zraste do dvanajst metrov in do pet metrov v širino. Ima izrazito vodoravne veje, na katerih so močne in široko suličaste, temno zelene iglice. Tanke in koničaste iglice so velike do pet centimetrov Plodovi in cvetovi so skoraj neopazni. Iglice so. Podolgovati, temno rjavi plodovi, storži, so povešeni ter veliki med deset in petnajst centimetri. Čilska smreka dobro uspeva na hranilnih, odcednih tleh ter na sončnih in pol senčnih Legah.

Čilska smreka je zaradi razmeroma počasne rasti primerna tudi za večletno rast v okrasnem loncu. Primerna je kot soliterno osrednjo drevo na vrtu oziroma v parku. Dobro prenaša mestno okolje in sušo ter je odporna na mraz. Posebej dobro uspeva, če ima dovolj veliko Prostora in sončno lego.

Primerno okolje

Čilska smreka ali Araucaria araucana dobro uspeva na sončnih Legah in delno senčnih Legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva na kislih, vlažnih in bogatih tleh. Gre za razmeroma odporno vrsto.

Skrb za drevo

Čilska smreka ali Araucaria araucana je nezahtevno drevo. Obrezujemo jo samo v izrednih primerih, ko je drevo še mlado (do približno tri metre višine), saj ne prenaša dobro obrezovanja. Zaradi enakomerne krošnje in precej skladne raste ne potrebuje posebnega oblikovanja krošnje.

Rast drevesa

Čilska smreka je počasi rastoče okrasno drevo. Na senčnih in polsenčnih Legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Čilska smreka je primerna za presajanje, posebej v mladi dobi, do približno tri metre višine. Posebej priljubljena je osrednje, soliterno drevo.

Dodatne informacije

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,