Popust 5%

črni stebrasti bor
Pinus nigra "Green tower"
Višina: 150 - 200 cm

Original price was: 363,00€.Current price is: 330,90€. 314,35

Stebrasti bor ali Pinus nigra “Green tower” je pokončno, počasneje do srednje hitro rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do osem metrov v višino. Ker je zanj značilna stebrasta rast, v širino ne zraste več kot dva metra. Značilno stebrasta krošnja je ozka in pogosto nepravilna. Ima kratke pokončne veje, na katerih sta po dva para temno-zelenih iglic. Gre za podvrsto črnega bora, ki ima zelene trde, ošiljene in bodičaste iglice, dolge od šest do osem centimetrov. Jajčasti rjavi plodovi, storži, so veliki od štiri do osem centimetrov. Stebrasti bor cveti aprila. Ni zahteven glede vrste tal.

Šifra: 139122-9917 Kategorije: , , Oznaki: ,

Opis

Stebrasti bor ali Pinus nigra “Green tower” je pokončno, počasneje do srednje hitro rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do osem metrov v višino. Ker je zanj značilna stebrasta rast, v širino ne zraste več kot dva metra. Značilno stebrasta krošnja je ozka in pogosto nepravilna. Ima kratke pokončne veje, na katerih sta po dva para temno-zelenih iglic. Gre za podvrsto črnega bora, ki ima zelene trde, ošiljene in bodičaste iglice, dolge od šest do osem centimetrov. Jajčasti rjavi plodovi, storži, so veliki od štiri do osem centimetrov. Stebrasti bor cveti aprila. Ni zahteven glede vrste tal. Najraje ima suha in odcedna tla in sončne ter polsenčne lege. Ker ima tipično stebrasto in ozko obliko, je primeren tudi za manjše vrtove. Je nezahtevna in trpežna vrsta drevesa.

Primerno okolje

Stebrasti bor ali Pinus nigra “Green tower” dobro uspeva na sončnih legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva v priobalnem pasu. Zaradi ozke krošnje je primeren tudi za manjše vrtove.

Skrb za drevo

Stebrasti bor ali Pinus nigra “Green tower” je nezahtevno drevo. Obrezujemo ga samo v izrednih primerih, saj ne prenaša dobro obrezovanja. Zaradi ozke, stebraste oblike ne potrebuje oblikovanja krošnje. Bor obrezujemo drugače kot večino iglavcev, in sicer samo vršičke.

Rast drevesa

Sebrasti bor je nizko, počasno do srednje hitro rastoče okrasno drevo. Na senčnih in polsenčnih legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Stebrasti bor v mladi dobi precej dobro prenaša presajanje. Ker ne raste prehitro, je primeren tudi za večletno rast v loncu oziroma manjše vrtove.

Višina drevesa

To drevo je oblikovano na deblu, vzgoji pa se reče tri četrt standard. Deblo meri v višino od 120 – 140 cm končni višini pa se doda še krošnja, ki je velika od 30 do 60 cm. Drevo je navadno visoko med 170 in 200 cm.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

,

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Užitnost plodov

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

,

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Užitnost plodov

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , , ,

Tip sajenja