Popust 5%

Himalajska cedra – Cedrus deodara “Aurea” | razvejana oblika
Cedrus deodara "Aurea"
Višina: Več velikosti

Od: 47,15

Splošni opis vrste
Himalajska cedra ali Cedrus deodara, podvrsta Cedrus deodara “Aurea” je mogočno drevo z značilno piramidasto krošnjo, ki je proti vrhu nagnjena. Zaradi vodoravno rastočih vej doseže od pet do sedem metrov v širino. Ovalna oziroma stožčasta krošnja ima vodoravne in izrazito povešene veje. Kratke, ostre in koničaste iglice, velike od štiri do pet centimetrov, so v mladosti svetle, v starejši dobi pa temno zelene. Himalajska cedra cveti jeseni, od septembra do oktobra. Njeni plodovi so ovalni temno zeleno-rjavi, storži z širokimi luskami, ki navadno razpadejo že na drevesu.

Šifra: 160107-99 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Himalajska cedra ali Cedrus deodara je mogočno in dokaj počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petdeset metrov v višino. Zaradi vodoravno rastočih vej doseže od pet do sedem metrov v širino. Ovalna oziroma stožčasta krošnja ima vodoravne in izrazito povešene veje. Kratke, ostre in koničaste iglice, velike od štiri do pet centimetrov so v mladosti svetle, v starejši dobi pa temno zelene. Himalajska cedra cveti jeseni, od septembra do oktobra. Ima ovalne plodove, temno zeleno oziroma rjave storže s širokimi luskami, ki navadno razpadejo že na drevesu.

Himalajska cedra je nezahtevno, trpežno, dolgoživeče in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi v urbanih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in na sončnih Legah. Ni je dobro posaditi na mestih, kjer je lahko izpostavljena vetru, še posebej pa ji ne ustreza mrzel in suh veter. Je izredno priljubljena vrsta za vrtove pred hišami in atrije in zaradi počasne rasti primerna tudi za rast v loncu.

Primerno okolje

Himalajska cedra ali Cedrus deodara “Pendula” je precej odporna na različne podnebne razmere. Dobro prenaša urbani zrak in uspeva tudi v industrijskih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in sončnih Legah. Ni je dobro posaditi na mestih, kjer je lahko izpostavljena vetru, še posebej pa ji ne ustreza mrzel in suh veter. Zaradi počasne in manjše končne rasti je primerna za vse vrste Prostorov.

Skrb za drevo

Himalajska cedra je tako kot večina ceder nezahtevno drevo.

Rast drevesa

Je počasi rastoče drevo, ki navadno ne preseže osem metrov v višino, zato je izredno primerna tudi za manjše vrtove, atrije in robe teras.

Presajanje (posajanje drevesa)

Himalajska relativno dobro prenaša presajanje. Zaradi počasne in manjše rasti je primerna tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,