Popust 5%

kavkaška jelka
Abies nordmanniana
Višina: 125 - 150 cm

Original price was: 69,90€.Current price is: 62,91€. 59,76

Abies nordmanniana ali kavkaška jelka je večje, pokončno, srednje hitro rastoče iglasto drevo, ki zraste do petindvajset metrov v višino in do osem metrov v širino. Krošnja je široko stožčasta oziroma piramidasta, veje pa široko razprte in vodoravne. Mehke, ploščate in koničaste iglice so temno zelene. Plodovi so temno zeleni do rjavi storži, veliki od deset do petnajst centimetrov. Tako kot večina vrst jelk tudi kavkaška jelka uspeva na polsenčnih legah, kjer potrebuje manj vlage, in na sončnih rastiščih. Ker je občutljiva na onesnaženost, v takih okoljih težko uspeva.

Na zalogi

Šifra: 155103-9916 Kategorije: , , Oznaki: ,

Opis

Abies nordmanniana ali kavkaška jelka je večje, pokončno, in srednje hitro rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petindvajset metrov v višino in do osem metrov v širino. Krošnja je široko stožčasta oziroma piramidasta, veje pa široko razprte in vodoravne. Mehke, ploščate in koničaste iglice so temno zelene barve. Plodovi so temno zeleni do rjavi storži, veliki od deset do petnajst centimetrov. Tako kot večina vrst jelk tudi kavkaška jelka uspeva na polsenčnih legah, kjer potrebuje manj vlage, in na sončnih rastiščih.
Kavkaška jelka je še bolj sencovzdržna, kot navadna jelka. ker je občutljiva na onesnaženost, v takih okoljih težko uspeva. Gre za eno izmed najpogostejših okrasnih jelk v Sloveniji, ki je izredno priljubljena tudi kot božično drevo. Odporna je proti vetru in nizkim temperaturam.

Primerno okolje

Kavkaška jelka ali Abies nordmanniana je nezahtevno drevo. Uspeva lahko tudi v popolnoma senčnih legah. Primerna je tudi za mestno okolje, vendar ne mara preveč onesnaženosti.

Skrb za drevo / rastlino

Kavkaška jelka nezahtevno drevo. Načeloma je ni potrebno obrezovati, v spomladanskem času le odstranimo posušene ali bolne poganjke. Jelka slabo prenaša odstranjevanje večjih vej.

Rast drevesa / rastline

Kavkaška jelka je srednje hitro rastoče okrasno drevo, ki na senčnih in polsenčnih legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje)

Jelka v svoji mladi dobi precej dobro prenaša presajanje. Zaradi ne prehitre rasti je izredno primerna tudi za večletno rast v loncu. Posebej priljubljena je posajena v lonec v času božiča, ko se uporablja kot božično drevesce.

Višina drevesa / rastline

To drevo je visoko 125 do 150 cm. Višina rastline se meri skupaj z loncem.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , ,

Tip sajenja