Novo!

Koloradska jelka – Abies concolor | razvejana oblika
Abies Concolor
Višina: Več velikosti

Od: 99,90

Splošni opis vrste
Abies concolor ali koloradska jelka je večje, pokončno zimzeleno drevo, ki zraste do petindvajset metrov v višino in do osem metrov v širino. Prvotno stožčasta krošnja je v starejši dobi tudi kegljasta. Veje so, kot je pri večini jelk, vodoravne in razprte. Iglice so mehke, ploščate, koničaste ter rahlo privzdignjene navzgor. Barva iglic je sivo-zelena, v nekaterih primerih že rahlo modrikasta. Njeni plodovi so temno rjavi storži, veliki od deset do petnajst centimetrov. Tako kot večina vrst jelk tudi koloradska jelka uspeva na polsenčnih Legah, kjer potrebuje manj vlage kot na sončnih Legah.

Počisti
Šifra: 155100-99 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Abies concolor ali koloradska jelka je večje, pokončno zimzeleno drevo, ki zraste do petindvajset metrov v višino in do osem metrov v širino. Prvotno stožčasta krošnja je v starejši dobi tudi kegljasta. Veje so, kot je pri večini jelk, vodoravne in razprte. Iglice so mehke, ploščate, koničaste ter rahlo privzdignjene navzgor. Barva iglic je sivo-zelena, v nekaterih primerih že rahlo modrikasta. Njeni plodovi temno rjavi storži, veliki od deset do petnajst centimetrov. Tako kot večina vrst jelk tudi koloradska jelka uspeva na polsenčnih Legah, kjer potrebuje manj vlage kot na sončnih Legah.

Koloradska jelka dobro prenaša urbano okolje in je glede pogojev za dobro rast izredno nezahtevna. Najbolj pride do izraza, če jo sadimo kot posamezno drevo, ki ima ob sebi nekaj Prostora.

Primerno okolje

Koloradska jelka ali Abies concolor je nezahtevno drevo. Značilno je, da lahko uspeva v popolnoma senčnih Legah. Primerna je tudi za mestno okolje.

Skrb za drevo

Koloradska jelka je nezahtevno drevo. Načeloma je ni potrebno obrezovati, spomladi le odstranimo posušene ali bolne poganjke. Slabo prenaša odstranjevanje večjih vej.

Rast drevesa

Koloradska jelka je srednje hitro rastoče okrasno drevo.. Na senčnih in polsenčnih Legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Jelka v mladi dobi precej dobro prenaša presajanje. Ker ne raste prehitro, je izredno primerna tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,