Popust 5%

Rušje – Pinus mugo “Mughus” | oblika grma
Pinus mugo "Mughus"
Višina: Več velikosti

Od: 25,90

Splošni opis vrste
Pritlikavi bor ali Pinus Mugo, podvrsta Pinus mugo “Mughus” je majhno, pokončno zimzeleno drevo oziroma grmičevje počasnejše rasti. Zraste do dva metra v višino in največ do meter in pol v širino. Ima kratke in pokončne veje, na katerih sta po dva para temno-zelenih trdih, ošiljenih in bodičastih iglic, dolgih od šest do šest centimetrov. Krošnja je široko ovalna in enakomerna ter gosta. Jajčasti rjavi plodovi, storži, so veliki do šest centimetrov. Pritlikavi bor cveti aprila. Ni zahteven glede vrste tal.

Šifra: 139116-99 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Pritlikavi bor ali Pinus Mugo je majhno, pokončno zimzeleno drevo oziroma grmičevje počasnejše rasti. Zraste do dva metra v višino in največ do meter in pol v širino. Ima kratke in pokončne veje, na katerih sta po dva para temno-zelenih trdih, ošiljenih in bodičastih iglic, dolgih od šest do šest centimetrov. Krošnja je široko ovalna in enakomerna ter gosta. Jajčasti rjavi plodovi, storži, so veliki do šest centimetrov. Pritlikavi bor cveti aprila. Ni zahteven glede vrste tal.

Najraje ima suha in odcedna tla ter sončne in polsenčne lege. Zaradi značilne pritlikave rasti in ozke oblike je primeren tudi za manjše vrtove, atrije in gredice. Gre za nezahtevno in trpežno vrsto.

Primerno okolje

Pritlikavi bor ali Pinus Mugo dobro uspeva na sončnih Legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Posebej dobro uspeva v priobalnem pasu. Zaradi nižje rasti je primeren tudi za manjše vrtove.

Skrb za drevo

Pritlikavi bor ali Pinus Mugo e nezahtevno drevo. Obrezujemo ga samo v izrednih primerih, saj ne prenaša dobro obrezovanja. Zaradi ozke, stebraste oblike ne potrebuje oblikovanja krošnje. Bor obrezujemo drugače kot večino iglavcev, in sicer samo vršičke.

Rast drevesa

Pritlikavi bor je nizko, počasi rastoče okrasno drevo. Na senčnih in polsenčnih Legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Bor v mladi dobi precej dobro prenaša presajanje. Ker ne raste prehitro, je primeren tudi za večletno rast v loncu oziroma manjše vrtove.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,