Tisa – Taxus x media “Hillii” | oblika žive meje
Taxus x media "Hillii"
Višina: Več velikosti

Od: 19,90

Splošni opis vrste
Navadna tisa oblikovana v obliki stožca in služi, kot okrasno drevo. Na voljo imamo različne velikosti oblikovane tise v obliki stožca,.

Navadna tista stožčaste oblike ali Taxus baccata, podvrsta Taxus x media “Hillii” je srednje veliko, pokončno počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petnajst metrov v višino, kar uspe primerkom starim 100 let in več. Premer krošnje v odrasli dobi je do približno osem metrov. Krošnja je lahko tudi večdebelna in grmičaste oblike. Navadna tisa ima široko, ovalno in gosto krošnjo. Pokončne veje imajo temno zelene ploščate iglice, velike od dva do tri centimetre. Majhni, rdeči plodovi, so po obliki podobni jagodam. Tisa je nezahtevno in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi na polsenčnih in senčnih Legah.

Šifra: 146107-99 Kategorije: , , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Navadna tista stožčaste oblike ali Taxus baccata je srednje veliko, pokončno in počasi rastoče zimzeleno drevo, ki doseže petnajst metrov v višino. To uspe primerkom starim 100 let in več. Premer krošnje v odrasli dobi je do približno osem metrov. Krošnja je lahko tudi večdebelna in grmičaste oblike. Navadna tisa ima široko, ovalno in gosto krošnjo. Pokončne veje imajo temno zelene ploščate iglice, velike od dva do tri centimetre. Majhni, rdeči plodovi so po obliki podobni jagodam. Tisa je nezahtevno in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi na polsenčnih in senčnih Legah.

Vsi njeni deli razen rdečega mesnatega ovoja vsebuje strupene snovi. Tisa izredno dobro prenaša obrezovanje in je zato primerno drevo za živo mejo. Priporoča se saditev dveh do treh rastlin na tekoči meter, ki se jih obrezuje enkrat na leto. Zaradi močnega koreninskega sistema jo je mogoče večkrat presaditi.

Primerno okolje

Navadna tisa x media je izredno odporna na različne podnebne razmere. Dobro prenaša mestni zrak in uspeva tudi v industrijskih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in sončnih Legah. Zaradi počasne manjše, grmičaste rasti je primerna za vse vrste Prostorov.

Skrb za drevo

Navadna tisa x media je nezahtevno drevo. Tisa je izredno primerno drevo tudi za žive meje, saj dobro prenaša obrezovanje in je za razliko od ostalih rastlin, ki jih uporabljamo za žive meje, izredno odporna na bolezni in škodljivce, zato je vedno bolj priljubljena. Najprimernejši čas za obrezovanje je pozno spomladi oziroma poleti.

Rast drevesa

Navadna tisa x media je srednje hitro rastoče drevo, katere rast lahko dobro nadzorujemo z obrezovanjem.

Presajanje (posajanje drevesa)

Navadna tisa x media zelo dobro prenaša presajanje, saj ima močan koreninski sistem. Ker ne raste prehitro in jo lahko obrezujemo, je primerna tudi za večletno rast v loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , , ,