Popust 5%

lipovec
Tilia cordata
Višina: 300 - 350 cm

Original price was: 169,90€.Current price is: 152,91€. 145,26

Malolistna lipa, lipovec ali Tilia cordata je dokaj visoko, pokončno listopadno drevo, ki zraste do petindvajset metrov v višino. Stožčasta, v odrasli dobi lahko tudi kupolasta gosta krošnja meri do deset metrov v širino. Okrogli oziroma srčasti listi, veliki od pet do deset centimetrov, so spomladi temno zeleni, jeseni pa rumenkasti. Malolistna lipa ali Tilia cordata cveti med junijem in julijem. Zeleno-rumeni cvetovi se združujejo v skupine po štiri do dvanajst. Malolistna lipa je nekoč pogosto predstavljala osrednje vaško drevo. Je trpežno drevo, ki dobro kljubuje vsem vremenskim vplivom, kot sta veter in suša. Najbolj ji ugajata sonce ali polsenca, ter vlažne in hladne lege.

Trenutno nedobavljivo

Šifra: 257100-1557 Kategorije: , , Oznaki: ,

Opis

Malolistna lipa ali Tilia cordata je dokaj visoko, pokončno, listopadno drevo, ki v višino zraste do petindvajset metrov v višino. Stožčasta, v odrasli dobi lahko tudi kupolasta gosta krošnja meri do deset metrov v širino. Okrogli oziroma srčasti listi, veliki od pet do deset centimetrov, so spomladi temno zeleni, jeseni pa rumenkasti. Malolistna lipa ali Tilia cordata cveti med junijem in julijem. Zeleno-rumeni cvetovi se združujejo v skupine po štiri do dvanajst. Malolistna lipa je nekoč pogosto predstavljala osrednje vaško drevo. Je trpežno drevo, ki dobro kljubuje vsem vremenskim vplivom, kot sta veter in suša. Najbolj pa ji ugajata sonce ali polsenca, ter vlažne in hladne lege. Tilia cordata ali lipovec je sicer manj zahteven glede okolja in tal kot navadna lipa, vendar mu kljub temu onesnaženo okolje ne ustreza.

Primerno okolje

Malolistna lipa ali lipovec najbolje uspeva na sončnih in polsenčnih legah. Najbolj primerna tla so vlažna, hranljiva in kar globoka. Lipovec ne uspeva dobro v onesnaženem okolju.

Skrb za drevo

Za saditev lipovca je priporočljivo izkopati luknjo veliko 50×50 centimetrov. Lipa je precej občutljiva na zalivanje in potrebuje precej veliko vode, predvsem po saditvi. Prvo obrezovanje lahko opravimo leto po saditvi..

Rast drevesa

Lipovec je precej visoko drevo, ki raste srednje hitro. Zelo je primerna, če želimo v določenem prostoru doseči večjo senco.

Presajanje (posajanje drevesa)

Lipovec je najbolje saditi jeseni ali v vlažno in hranljivo zemljo že zgodaj spomladi. Do določene višine je drevo primerno tudi za posaditev v velikem okrasnemloncu. Če je posajenih več sadik, mora biti razdalja med jamami od tri do štiri metre oziroma dva metra, če se oblikuje živa meja.

Višina drevesa

Drevo je visoko med 300 in 350 cm

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , ,

Tip sajenja