Popust 5%

navadna breza
Betula pendula
Višina: 150 - 200 cm

Original price was: 69,90€.Current price is: 62,91€. 59,76

Navadna breza ali Betula pendula je srednje veliko in široko listopadno drevo, ki zraste od dvajset do petindvajset metrov v višini in približno deset metrov v širino. Njena krošnja, načeloma kroglasto-stožčasta, lahko pa tudi neenakomerna, je izredno slikovita,. Njena posebnost je krasno, belo-črno lubje. Ima manjše, široko trikotne liste, velike okrog pet centimetrov, ki so spomladi zeleni in jeseni rumeni. Breza ali Betula pendula cveti že aprila. Je izredno nezahtevno drevo, ki dobro uspeva tudi v mestnem okolju, na skoraj vseh vrstah tal in dobro prenaša tudi občasno sušo. Breza je avtohtona vrsta pri nas, ki pa nekoliko slabše prenaša obrezovanje. Posebej dobro uspeva na sončnih rastiščih.

Trenutno nedobavljivo

Šifra: 329100-2217 Kategorije: , , Oznaki: ,

Opis

Navadna breza ali Betula pendula je srednje veliko drevo in široko listopadno drevo, ki zraste od dvajset do petindvajset metrov v višini in približno deset metrov v širino. Njena krošnja, načeloma kroglasto-stožčasta, lahko pa tudi neenakomerna, je izredno slikovita. Njena posebnost je krasno, belo-črno lubje. Ima manjše, široko trikotne liste, velike okrog pet centimetrov, ki so spomladi zeleni in jeseni rumeni. Breza ali Betula pendula cveti že aprila. Je izredno nezahtevno drevo, ki dobro uspeva tudi v mestnem okolju. Uspeva na skoraj vseh vrstah tal in dobro prenaša tudi občasno sušo. Breza je avtohtona vrsta pri nas, ki pa nekoliko slabše prenaša obrezovanje. Posebej dobro uspeva na sončnih rastiščih. Njena posebnost je vsekakor slikovito belo-črno lubje, ki v starosti razpoka. Navadna breza doživi do sto let in uspeva tudi na degradiranih tleh, saj je glede izbire tal zelo nezahtevna. Po navadi raste sama ali v manjših skupinah. Breza ima pomembno mesto tudi v hortikulturi, saj je pomembno okrasno in parkovno drevo.

Primerno okolje

Betula pendula ali navadna breza je nezahtevna glede okolja, v katerem raste, zato uspeva skoraj vsepovsod, razen v močvirnatem okolju. Zelo ji ustrezajo sončne in polsenčne lege ter rahla, kiselkasta zemlja. Zaradi lepe krošnje in slikovitega belo-črnega lubja je priljubljeno parkovno drevo in okrasno drevo na številnih vrtovih.

Skrb za drevo

Breza je nezahtevna. Rast in obliko krošnje lahko uravnavamo s skromnim, rednim obrezovanjem. Je odporna na mraz in sušo ter ne potrebuje pretirane nege.

Rast drevesa

Breza je visoko in hitro rastoče drevo. Njen povprečni letni prirast je okoli 0,5 metra.

Presajanje (posajanje drevesa)

Brezo je najbolje saditi zgodaj spomladi, da ji zagotovimo čim večjo možnost preživetja preden začne odganjati poganjke. Zaradi ožje rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnem loncu.

Višina drevesa

Drevo je visoko med 150 in 200 cm.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

,

Barva Cvetov

Čas cvetenja

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

,

Barva Cvetov

Čas cvetenja

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , ,

Tip sajenja