Popust 5%

navadna bukev – Fagus sylvatica | razvejana oblika
Fagus sylvatica
Višina: Več velikosti

Od: 83,90

Splošni opis vrste
Navadna bukev ali Fagus sylvatica je izredno razširjeno veliko listopadno drevo. Končna višina drevesa je od petindvajset do trideset metrov, njena okrogla oziroma ovalna krošnja pa doseže do petnajst metrov v širino. Listi navadne bukve so enostavni, široki in ovalni ter veliki od pet do deset centimetrov. Spomladi so svetlo zeleni, medtem ko se jeseni obarvajo v rumeno-oranžne odtenke. Bukev pozimi odvrže liste, cveti maja, plodovi pa dozorijo pozno jeseni. Uporablja se tudi v okrasne namene. Če nima dovolj vlage, zelo dolgo ne odžene.

Šifra: 210100-11 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Navadna bukev ali Fagus sylvatica je izredno razširjeno veliko listopadno drevo. Končna višina drevesa je od petindvajset do trideset metrov, njena okrogla oziroma ovalna krošnja pa doseže do petnajst metrov v širino. Listi navadne bukve so enostavni, široki in ovalni ter veliki od pet do deset centimetrov. Spomladi so listi svetlo zeleni, medtem ko se jeseni obarvajo v rumeno-oranžne odtenke in pozimi odpadejo. Bukev cveti maja, plodovi pa dozorijo pozno jeseni. Uporablja se tudi v okrasne namene. Če nima dovolj vlage, zelo dolgo ne odžene. Izredno dobro prenaša striženje in obrezovanje, zato je zelo primerna za žive meje. Ker hitro raste, v kratkem času nudi gosto in lepo živo mejo, ki tvori lepo zeleno zaščito pred pogledi, soncem in vetrom.

Zelo dobro prenese obrezovanje, ki ga opravimo konec februarja in konec junija. Dobro uspeva na bogatih, svežih in zmerno vlažnih tleh.

Primerno okolje

Bukev dobro uspeva na skoraj vseh vrstah vrtnih tal. Najbolje uspeva na svežih globokih, rahlih in odcednih, s kalcijem in humusom bogatih tleh. Slabo uspeva na plitvih, peščenih, revnih, težkih ilovnatih ali močvirnih tleh. Uspeva na senčnih, polsenčnih in senčnih rastiščih. Slabo prenaša sušo. dobro pa prenaša nizke, zimske temperature.

Skrb za drevo

Bukev ali Fagus sylvatica je nezahtevno drevo. Po potrebi odstranjujemo poškodovane veje. Če jo uporabimo za živo mejo, jo redno obrezujemo in oblikujemo, da postane gostejša.

Rast drevesa

Bukev je hitro rastoče drevo, ki uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj ji ustrezajo sveža, globoka, rahlih in odcednih, s kalcijem in humusom bogata tla.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev je zgodaj spomladi. Bukev lahko za nekaj časa, dokler ne zraste previsoko, posadimo tudi v okrasni lonec.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,