Popust 5%

navadna bukev – Fagus sylvatica “Purpurea Pendula” | razvejana oblika
Fagus sylvatica "Purpurea Pendula"
Višina: Več velikosti

Od: 151,90

Splošni opis vrste
Povešena bukev ali Fagus sylvatica “Pendula”, podvrsta Fagus sylvatica “Purpurea Pendula” je izredno dekorativno veliko listopadno drevo. Končna višina drevesa je od petnajst do osemnajst metrov, krošnja pa ima do okoli deset metrov premera. Enostavni, široki in ovalni listi so veliki od pet do deset centimetrov. Spomladi so listi svetlo zeleni, medtem ko se jeseni obarvajo v rumeno-oranžne odtenke. Bukev cveti maja, plodovi pa dozorijo pozno jeseni. Viseča bukev ali Fagus sylvatica “Pendula” se pogosto uporablja v okrasne namene. Njena posebnost je, da ima lahko v odrasli dobi več vrhov in da ima stranske, povešene veje, ki segajo vse do tal.

Šifra: 210107-11 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Povešena bukev ali Fagus sylvatica “Pendula” je izredno dekorativno veliko listopadno drevo. Končna višina drevesa je od petnajst do osemnajst metrov, krošnja pa ima do okoli deset metrov premera. Enostavni, široki in ovalni listi so veliki od pet do deset centimetrov. Spomladi so listi svetlo zeleni, medtem ko se jeseni obarvajo v rumeno-oranžne odtenke. Bukev cveti maja, plodovi pa dozorijo pozno jeseni. Viseča bukev ali Fagus sylvatica “Pendula” se pogosto uporablja v okrasne namene. Njena posebnost je, da ima v odrasli dobi lahko več vrhov in da ima stranske, povešene veje, ki segajo vse do tal.

Dobro uspeva na bogatih, svežih in zmerno vlažnih tleh. Primerna za večje vrtove oziroma parke, kjer se lahko razbohoti v vsej svoji veličini. Posebna je zaradi svoje neenakomerne in slikovite krošnje, zato se uporablja kot soliterno drevo.

Primerno okolje

Povešena bukev tako kot navadna bukev dobro uspeva na skoraj vseh vrstah vrtnih tal. Najbolje uspeva na svežih in globokih, rahlih in odcednih, s kalcijem in humusom bogatih tleh. Slabo uspeva na plitvih, peščenih, revnih, težkih ilovnatih ali močvirnih tleh. Ustrezajo ji sončna, polsenčna in senčna rastišča. Slabo prenaša sušo, dobro pa prenaša nizke, zimske temperature in velja za dokaj odporno vrsto.

Skrb za drevo

Povešena bukev je nezahtevno drevo. Po potrebi odstranjujemo poškodovane veje. Če jo uporabimo za živo mejo, jo redno, vsaj dvakrat letno obrezujemo.

Rast drevesa

Povešena bukenv je razmeroma hitro rastoče drevo, ki uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolje uspeva na svežih in globokih, rahlih in odcednih, s kalcijem in humusom bogatih tleh.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev je zgodaj spomladi. Povešeno bukev lahko za več let posadimo tudi v okrasni lonec.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, , ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, , ,

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,