Popust 5%

pahljačasti javor “Jerre schwartz”
pahljačasti javor "Jerre schwartz"
Višina: 150 - 200 cm

Original price was: 189,89€.Current price is: 170,91€. 162,37

Rdečelistni japonski pahljačasti javor ali Acer palmatum vrsta Jerre schwartz je manjše, nizko rastoče drevo, ki je zaradi oblike listov zelo dekorativno in priljubljeno. V višino zraste od tri do štiri metre, njegova končna širina pa je od dva to tri metre. Zelo je primeren za rast v loncu. Ima kupolasto krošnjo, ki nekoliko spominja na grm. Pet- do devetkrpati listi z nazobčanim robom so vinsko rdeče barve. Pahljačasti javor je nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal.

To drevo je oblikovano na steblu srednje višine, vzgoji pa se reče pol standard. Steblo meri v višino od 70 – 110 cm končni višini pa se doda še krošnja, ki je velika od 20 do 40 cm. Drevo je navadno visoko med 100 in 150 cm.

Šifra: 100137-1017 Kategorije: , , Oznaki: ,

Opis

Pahljačasti javor ali Acer palmatum vrsta Jerre schwartz je manjše, nizko rastoče drevo, ki je zaradi oblike listov zelo dekorativno in priljubljeno. V višino zraste od tri do štiri metre, njegova končna širina pa je od dva to tri metre. Zelo je primeren za rast v loncu. Ima kupolasto krošnjo, ki je nekoliko spominja na grm. Pet- do devetkrpati listi z nazobčanim robom z letnimi časi spreminjajo barve. Vejice in listi so spomladi zelene do temno zelene barve, jeseni pa rumeni do oranžno rdeči. Pahljačasti javor je nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal.
Če javorja ne opazimo prej, ga gotovo v jesenskem času, ko zeleno ogrinjalo skoraj čez noč zamenja za pozornost vzbujajočo podobo v rdečem. Pahljačasti javor cveti maja. Sadimo ga v zavetrne lege, saj ne mara prevelike izpostavljenosti vetru, predvsem, ko je še majhen. Hkrati pazimo, da ga ne prizadene prevelika suša in ni predolgo izpostavljen poletni pripeki.

Primerno okolje

Pahljačasti javor ima izrazito plitve korenine, zato ga precej hitro prizadene suša. Najbolj mu ustreza polsenčna lega. Idealna tla za javor so sveža, vlažna, rahla ter prepustna. Čeprav je prilagodljivo drevo, odpove na zelo težkih glinastih tleh, ki so neprepustna za vodo.
Nezahtevno drevo, ki je primerno tudi za mestno okolje in dobro prenaša različne tipe tal. Najbolj idealne razmere za rast mu nudi zmerno vlažna, rahlo kisla, rodovitna in dobro odcedna zemlja. Najbolje uspeva, če ni izpostavljen močnemu vetru ali neposrednemu soncu.
Pahljačasti javor je zaradi nizke rasti primeren tudi za dolgotrajnejšo rast v primerno velikem okrasnem loncem.

Skrb za drevo

Zdrave sadike so na zimski mraz občutljive le prva leta, odrasla drevesa pa nič več. Ob dolgotrajnih poletnih sušah pahljačasti javor zalivamo. Če upoštevamo nekaj osnovnih potreb drevesa, z njim nimamo veliko dela. Najbolje jih je saditi na mesta, ki so zavarovana pred močnim vetrom in soncem. Drobnejši in bolj čipkasti so listi, več zaščite potrebujejo. Dobro prenašanje bolj senčnih rastišč je nedvomno njihova prednost, saj imajo zdaj vrtovi zaradi svoje majhnosti nemalo senčnih kotičkov.
Skrb za pahljačasti javor je tako dokaj nezahtevna in z njim nimamo veliko dela. Poškodovane ali suhe veje odrežemo, da se morebitni škodljivci ne bi razširili na celo rastlino..

Rast drevesa

Pahljačasti javor raste počasi, zato je primeren tudi za manjše vrtove oziroma prostore.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najprimernejši čas za zasaditev pahljačastega javorja je zgodaj spomladi in jeseni. Zasaditev rdečega javorja med vročimi poletnimi dnevi je tvegano. Izjemna vročina lahko pretrese ali ubije drevo. Če preživi poletje, drevo morda ni imela dovolj časa za prilagoditev novemu okolju.

Višina drevesa

Drevo je visoko med 150 in 200 centimetrov.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

, ,

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

, ,

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , ,

Tip sajenja