Novo!

Poljski javor – Acer campestre | oblika grma
Acer campestre
Višina: Več velikosti

109,90

Splošni opis vrste
Poljski javor ali Acer campestre je srednje veliko, pokončno zmerno rastoče listopadno drevo iz družine javorjev, ki doseže končno višino do petnajst metrov in širino do osem metrov. Krošnja drevesa je široko ovalna do kroglasta. Temno zeleni listi se jeseni obarvajo rumeno. Listi z gladkim robom so široko dlanasti (5–10 cm) in petkrpati. Gre za zelo nezahtevno vrsta, ki raste skoraj povsod in je zelo odporna na veter. Zelo dobro prenaša obrezovanje, zato je primerna za žive meje in topiarije oziroma oblikovana drevesa. Mladi poganjki so svetlo rjavi in goli. Dobro prenaša vročino, veter, zmerno zasenčenost in mestno okolje. Je zmerno hitro rastoče drevo, saj zraste od 20 do 30 centimetrov na leto.

Šifra: 100101-10 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Poljski javor ali Acer campestre je srednje veliko, pokončno zmerno rastoče listopadno drevo iz družine javorjev, ki doseže končno višino do petnajst metrov in širino do osem metrov. Krošnja je široko ovalna do kroglasta. Temno zeleni listi se jeseni obarvajo rumeno. Listi z gladkim robom so široko dlanasti (5–10 cm) in petkrpati. Gre za zelo nezahtevno vrsto, ki raste skoraj povsod in je zelo odporna na veter. Zelo dobro prenaša obrezovanje, zato je primerna za žive meje in topiarije. Mladi poganjki so svetlo rjavi in goli. Dobro prenaša vročino, veter, zmerno zasenčenost in mestno okolje. Je precej hitro rastoče drevo, saj zraste od 20 do 30 centimetrov na leto.

Poljski javor cveti maja in uspeva tudi na poplavnih območjih oziroma na bolj vlažnih tleh, hkrati pa je odporen na sušo in mraz. Pri nas raste na največ 800 metrih nadmorske višine in je izredno primeren tudi za večje parke in drevorede.

Primerno okolje

Gre za zelo nezahtevno vrsto, raste skoraj povsod in je zelo odporna na veter in tudi onesnaženo mestno okolje ter dobro prenaša različne tipe tal. Preveč senčna Lega upočasnjuje njegovo rast, odporen pa je proti vročini in suhosti. Poljski javor je zaradi svoje zahtevnosti in odpornosti na večkratno obrezovanje primeren tudi za žive meje. Pri sajenju žive meje mora biti razmik med sadikami od 20 do 30 cm.

Poljski javor – maklen lahko več let raste tudi v primerno velikem okrasnem loncem.

Skrb za drevo

Gre za nezahtevno vrsto, ki dobro prenaša tudi pogostejše obrezovanje. Poškodovane ali suhe veje jih odrežemo, da se morebitni škodljivi ne bi razširili na celotno rastlino.

Rast drevesa

Poljski javor raste zmerno do hitro. Ob normalnih pogojih in v mladi dobi drevesa, pričakujemo prirast med 20–30 centimetrov na leto.

Presajanje (posajanje drevesa)

Acer campestre je primeren za vse vrste zemlje in vse lege, tj. sončno, senčno in mešano. Najprimernejši čas za posaditev je zgodaj spomladi, ko se Zemlja odmrzne, ali pozno jeseni, preden gre drevo v fazo mirovanja.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

, ,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,