-11%

navadna tisa – stožec
Taxus baccata
Višina: 100 - 125 cm

160,90

Navadna tisa oziroma Taxus baccata je srednje veliko, pokončno, počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petnajst metrov v višino . To uspe primerkom starim 100 let in več. Premer krošnje v odrasli dobi je do približno osem metrov. Krošnja je lahko tudi večdebelna in grmičaste oblike. Navadna tisa ima široko, ovalno in gosto krošnjo. Njene veje so pokončne rasti s temno zelenimi ploščatimi iglicami, velikimi od dva do tri centimetre. Majhni, rdeči plodovi so po obliki podobni jagodam. Tisa je nezahtevno in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi na polsenčnih in senčnih legah.

Drevo je oblikovano v stožec, njegova rast je počasna. Za ohranjanje oblike lahko vsako leto formiramo le njegovo krošnjo.

Opis

Navadna tisa oziroma Taxus baccata je srednje veliko, pokončno, in počasi rastoče zimzeleno drevo, ki zraste do petnajst metrov v višino. To uspe primerkom starim 100 let in več. Premer krošnje v odrasli dobi je do približno osem metrov. Krošnja je lahko tudi večdebelna in grmičaste oblike. Navadna tisa ima široko, ovalno in gosto krošnjo. Njene veje so pokončne rasti s temno zelenimi iglicamiiglicami, , velikimi od dva do tri centimetre. Majhni, rdeči plodovi so po obliki podobni jagodam. Tisa je nezahtevno in prilagodljivo drevo, ki uspeva tudi na polsenčnih in senčnih legah.
Vsi njeni deli razen rdečega mesnatega ovoja vsebujejo strupene snovi. Tiso izredno dobro prenaša obrezovanje, zato je primerno drevo za živo mejo. Priporoča se saditev dveh do treh rastlin na tekoči meter, ki se jih obrezuje enkrat na leto. Zaradi močnega koreninskega sistema je tiso mogoče večkrat presaditi.

Primerno okolje

Navadna tisa ali Taxus baccata je izredno odporna na različne podnebne razmere. Dobro prenaša urbani zrak in uspeva tudi v industrijskih okoljih. Posebej dobro uspeva na bogatih tleh in sončnih legah. Zaradi počasne in manjše, grmičaste rasti je primerna za vse vrste prostorov.

Skrb za drevo

Navadna tisa je nezahtevno drevo. Izjemno je primerna za žive meje, saj dobro prenaša obrezovanje. Tisa je za razliko od ostalih rastlin, ki jih uporabljamo za žive meje, izredno odporna na bolezni in škodljivce in zato vse bolj priljubljena. Najprimernejši čas za obrezovanje je pozno spomladi oziroma poleti..

Rast drevesa

Navadna tisa je srednje hitro rastoče drevo, ki lahko dobro oblikujemo z obrezovanjem.

Presajanje (posajanje drevesa)

Navadna tisa zelo dobro prenaša presajanje, saj ima močan koreninski sistem. Ker je raste prehitro in jo lahko obrezujemo, je primerna tudi za večletno rast v loncu.

Višina drevesa

Drevo je oblikovano v obliki stožca in je visoko med 100 in 125 cm.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Oblika rastline

Zemlja

, , ,

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , , ,

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Oblika rastline

Zemlja

, , ,

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , , ,