-12%

povešava murva
Morus alba "Pendula"
Višina: višina debla 180 - 220 cm + krošnja

110,90

Viseča murva ali Morus alba »Pendula« je manjše, dekorativno, počasi rastoče drevo, ki zraste od štiri do šest metrov v višino. Premer povešene oziroma jajčaste krošnje po navadi ne preseže tri metre. Široko ovalni oziroma krpasti listi (od tri do pet krp) so veliki od osem do dvajset centimetrov. Za murvo so značilne povešene veje in svetlo zeleni listi. Je majhno drevo, ki je primerno tudi za manjše vrtove oziroma atrije. Poleti se pojavijo beli ali rdeči užitni sadeži sladko kiselkastega okusa. Ker ne prenaša stalnega vetra, jo je treba saditi v zavetne lege. Murve dobro uspevajo na sončnih in polsenčnih rastiščih.

To drevo je oblikovano v na višjem deblu, vzgoji pa se reče standard. Deblo meri v višino od 180 – 220 cm, končni višini pa se doda še viseča krošnja.

Šifra: 377101-1557 Kategorije: , , , , Oznaki: ,

Opis

Viseča murva ali Morus alba »Pendula« je manjše, dekorativno, listopadno drevo, ki zraste od štiri do šest metrov v višino. Premer povešene oziroma jajčaste krošnje po navadi ne preseže tri metre. Široko ovalni oziroma krpasti listi (od tri do pet krp) so veliki od osem do dvajset centimetrov. Za murvo so značilne povešene veje in svetlo zeleni listi. Je majhno drevo, ki je primerno tudi za manjše vrtove oziroma atrije. Poleti se pojavijo beli ali užitni rdeči sadeži sladko kiselkastega okusa. Ker ne prenaša vetra, jo je treba saditi v zavetne lege. Murve dobro uspevajo na sončnih in polsenčnih rastiščih.
Prednost murv je, da lahko preprosto prepletamo veje in tako usmerjamo obliko krošnje. Rade imajo vlažna in nekoliko kisla tla, dobro uspevajo tudi na revnih tleh. Gre za nezahtevno rastlino, katere sočni in osvežilni plodovi dozorijo konec junija ali v začetku julija. Zaradi manjše rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnemloncu.

Primerno okolje

Dobro uspeva na odcednih, zračnih in humoznih tleh. Sicer gre za nezahtevno vrsto, ki načeloma uspeva na vseh podlagah. Najbolj primerna sta sončna in polsenčna lega.

Skrb za drevo

Viseča murva ali Morus alba »Pendula« je nezahtevno drevo. Suhe ali poškodovane veje moramo odstraniti..

Rast drevesa

Raste precej počasi in uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Najbolj jih ustrezajo sveža, globoka, rahla in odcedna, s kalcijem in humusom bogata tla.

Presajanje (posajanje drevesa)

Murvo je najbolje saditi zgodaj spomladi. Zaradi manjše rasti je primerna tudi za večletno rast v primerno velikem okrasnem loncu.

Višina drevesa

To drevo je oblikovano v na višjem deblu, vzgoji pa se reče standard. Deblo meri v višino od 180 – 220 cm, končni višini pa se doda še krošnja.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , ,

Tip sajenja