Popust 5%

pomarančovec – Citrus sinensis | oblika rešetke
Citrus sinensis
Višina: Več velikosti

Od: 96,90

Splošni opis vrste
Pomarančevec ali Citrus sinensis je majhno, grmičasto, zimzeleno sadno okrasno drevo, ki zraste do šest metrov v višino in do štiri metre v širino. Krošnja pomarančevca je neenakomerna in ovalna. Temno zeleni listi so gladki in usnjati. Pomarančevec je tipično mediteransko drevo, ki ga v celinskem delu Slovenije po navadi gojimo v posodi, da ga lahko v zimskem času, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši Prostor. Pomarančevec ima rad višje temperature in sončno lego.

Opis

Splošni opis vrste
Pomarančevec ali Citrus sinensis je majhno grmičasto, zimzeleno drevo, sadno in okrasno drevo, ki zraste do šest metrov v višino in do štiri metre v širino. Krošnja pomarančevca je neenakomerna in ovalna. Listi so temno zeleno, gladki in usnjati. Pomarančevec je tipično mediteransko drevo, ki ga v celinskem delu Slovenije po navadi gojimo v posodi, da ga lahko pozimi, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši Prostor. Pomarančevec ima rad višje temperature in sončno lego.

Njegovi plodovi, pomaranče, ki so naprej zelene, kasneje oranžne barve, okrogle oblike in velike do deset centimetrov, so mesnati in sladko-kislastega okusa. Zaradi majhnosti je primeren za dolgo rast v loncu, manjše vrtove in atrije. Pomarančevec cveti od aprila do avgusta in obrodi od novembra do aprila.

Primerno okolje

Pomarančevec ali Citrus sinensis je mediteransko drevo, ki potrebuje veliko sončne svetlobe. Dobro je, da ima pomarančevec v povprečju od pet do šest ur sončne svetlobe dnevno, zato ga sadimo na sončne lege. Priporočljivo je, da pomarančevec prezimi na 10-15C. Dobro je, da razlika v temperaturi med zunanjim in prezimovanim Prostorom ni prevelika oziroma da jo zmanjšujemo postopno. Sicer je pomarančevec nezahtevno drevo, posebej dobro uspeva na odcednih, rodovitnih tleh.

Skrb za drevo

Če so izpolnjeni osnovni pogoji za njegovo rast, je pomarančevec nezahtevno drevo. Najprimernejši čas za obrezovanje vejic je zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Pomarančevec ne potrebuje veliko vode in ga raje zalivamo manj kot več, saj lahko pride do gnitja korenin.

Rast drevesa

Pomarančevec velja za razmeroma počasi rastoče drevo, ki ga predvsem v kontinentalnem delu gojimo v posodah, da ga lahko tako zavarujemo pred prevelikim mrazom.

Presajanje (posajanje drevesa)

Pomarančevec lahko v posodi presajamo vse leto. Najprimernejši čas za saditev v zemljo je zgodaj spomladi oziroma pozno v jeseni, ko je v fazi mirovanja.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,