Popust 5%

Oljka – Olea europaea “Frangivento” | oblika grma
Olea europaea "Frangivento"
Višina: Več velikosti

Od: 19,90

Splošni opis vrste
Oljka ali Olea europea, podvrsta Olea europaea “Frangivento” je majhno, široko in zimzeleno drevo. Ker gre za obliko vzgoje “na steblu”, je rast izredno počasna. Oljka ima neenakomerno, kroglasto krošnjo, oblikovano na deblu, ki je navadno krošnja precej razvejana. Ima ozke suličaste, precej trde temno zeleno-sive liste, ki so na spodnji strani nekoliko svetlejši. Gre za tipično mediteransko drevo, ki jo v celinskem delu Slovenije navadno gojimo v posodi, saj jo lahko v zimskem času, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši Prostor. Njeni plodovi, olive so temno zeleni, do črni, jajčaste oblike in veliki do dva centimetra. Zaradi majhnosti je primerna za dolgo rast v loncu in za manjše vrtove in atrije.

Šifra: 387101-10 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Oljka ali Olea europea je majhno, široko in zimzeleno drevo. Ker gre za obliko vzgoje “na deblu”, je rast izredno počasna. Oljka ima neenakomerno, kroglasto krošnjo, oblikovano na deblu, ki je navadno krošnja precej razvejana. Ima ozke suličaste, precej trde temno zeleno-sive liste, ki so na spodnji strani nekoliko svetlejši. Gre za tipično mediteransko drevo, ki jo v celinskem delu Slovenije navadno gojimo v posodi, saj jo lahko v zimskem času, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši Prostor. Njeni plodovi, olive so temno zeleni, do črni, jajčaste oblike in veliki dva centimetra. Zaradi majhnosti je primerna za dolgo rast v loncu in za manjše vrtove in atrije.

Oljka ne mara prevelike vlago v zraku in preveč zalite zemlje. Lahko jo sadimo vse celo leto, saj jo v celinskem podnebju sadimo v posodo. Sicer oljke prenesejo temperature do -5C. Olive v hladnejšem podnebju ne dozorijo do konca. Na ceno vpliva starost oziroma oblika vzgoje.

Primerno okolje

Oljka ali Olea europea je mediteransko drevo, ki potrebuje veliko sončne svetlobe. Dobro je, da ima oljka v povprečju pet do šest ur sončne svetlobe dnevno, zato jo sadimo na sončne lege. Za zimovanje je priporočljivo, da je oljka na 10-15C. Dobro je, da razlike med zunanjim in prezimovanim Prostorom ni prevelika oziroma to naredimo postopno. Sicer je oljka glede tal nezahtevno drevo.

Skrb za drevo

Oljka je nezahtevno drevo, če so izpolnjeni osnovni pogoji za njeno rast. Najprimernejši čas za obrezovanje vejic je zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Oljko pozimi zalivamo, ko je Zemlja na vrhu že popolnoma suha.

Rast drevesa

Oljka velja za počasi rastoče drevo, ki jo predvsem v kontinentalnem delu gojimo v posodah, saj jo lahko tako zavarujemo pred prevelikim mrazom.

Presajanje (posajanje drevesa)

Oljko lahko v posodi presajamo skozi celo leto. Če jo posadimo v zemljo, je najprimernejši čas zgodaj spomladi oziroma pozno v jeseni.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, , ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

, , ,

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline