Popust 5%

oljka – na deblu
Olea europea
Višina: višina debla 180 - 220 cm + krošnja

Original price was: 619,90€.Current price is: 557,91€. 530,01

Oljka ali Olea europea je majhno, široko in zimzeleno drevo. Ker gre za obliko vzgoje »na deblu«, je rast izredno počasna. Oljka ima neenakomerno, kroglasto krošnjo, oblikovano na deblu, ki je navadno krošnja precej razvejana. Ima ozke suličaste, precej trde temno zeleno-sive liste, ki so na spodnji strani nekoliko svetlejši. Gre za tipično mediteransko drevo, ki jo v celinskem delu Slovenije navadno gojimo v posodi, saj jo lahko v zimskem času, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši prostor. Njeni plodovi, olive so temno zeleni, do črni, jajčaste oblike in veliki do dva centimetra. Zaradi majhnosti je primerna za dolgo rast v loncu in za manjše vrtove in atrije.

To drevo je oblikovano na višjem deblu, vzgoji pa se reče standard. Deblo meri v višino od 180 – 220 cm, končni višini pa se doda še krošnja.

Šifra: 387100-1457 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Oljka ali Olea europea je majhno, široko in zimzeleno drevo. Ker gre za obliko vzgoje »na deblu«, je rast izredno počasna. Oljka ima neenakomerno, kroglasto krošnjo, oblikovano na deblu, ki je navadno krošnja precej razvejana. Ima ozke suličaste, precej trde temno zeleno-sive liste, ki so na spodnji strani nekoliko svetlejši. Gre za tipično mediteransko drevo, ki jo v celinskem delu Slovenije navadno gojimo v posodi, saj jo lahko v zimskem času, ko se temperature spustijo precej pod ledišče, umaknemo v toplejši prostor. Njeni plodovi, olive so temno zeleni, do črni, jajčaste oblike in veliki dva centimetra. Zaradi majhnosti je primerna za dolgo rast v loncu in za manjše vrtove in atrije. Oljka ne mara prevelike vlago v zraku in preveč zalite zemlje. Lahko jo sadimo vse celo leto, saj jo v celinskem podnebju sadimo v posodo. Sicer oljke prenesejo temperature do -5 °C. Olive v hladnejšem podnebju ne dozorijo do konca. Na ceno vpliva starost oziroma oblika vzgoje.

Primerno okolje

Oljka ali Olea europea je mediteransko drevo, ki potrebuje veliko sončne svetlobe. Dobro je, da ima oljka v povprečju pet do šest ur sončne svetlobe dnevno, zato jo sadimo na sončne lege. Za zimovanje je priporočljivo, da je oljka na 10 do 15 °C. Dobro je, da razlike med zunanjim in prezimovanim prostorom ni prevelika oziroma to naredimo postopno. Sicer je oljka glede tal nezahtevno drevo.

Skrb za drevo

Oljka je nezahtevno drevo, če so izpolnjeni osnovni pogoji za njeno rast. Najprimernejši čas za obrezovanje vejic je zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Oljko pozimi zalivamo, ko je zemlja na vrhu že popolnoma suha.

Rast drevesa

Oljka velja za počasi rastoče drevo, ki jo predvsem v kontinentalnem delu gojimo v posodah, saj jo lahko tako zavarujemo pred prevelikim mrazom.

Presajanje (posajanje drevesa)

Oljko lahko v posodi presajamo skozi celo leto. Če jo posadimo v zemljo, je najprimernejši čas zgodaj spomladi oziroma pozno v jeseni.

Višina drevesa

To drevo je oblikovano na deblu srednje višine, vzgoji pa se reče pol standard. Deblo meri v višino od 180 – 220 cm, končni višini pa se doda še krošnja.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

,

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

,

Užitnost plodov

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , , , ,

Tip sajenja

Vrsta rastline

Tip rastline

Višina rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

,

Lega

,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

,

Užitnost plodov

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Prostorska primernost

, , , , , , ,

Tip sajenja