oslez – Hibiscus syriacus “Diana” | oblika grma
Hibiscus syriacus "Diana"
Višina: Več velikosti

Od: 36,90

Splošni opis vrste
Hibiscus syriacus oziroma sirski oslež na deblu je gosto rastoč, srednje velik in izredno dekorativen grm. ima enakomerno kroglasto krošnjo in svetlo zelene liste, ki so jeseni tudi rahlo rumenkasti in jajčaste oblike. Listi so veliki od šest do osem centimetrov. Končna višina drevesa je odvisna od cepilnega mesta. Sirski oslež oziroma hibiskus je znan po lepih, barvnih cvetovi, ki so bele, rožnate, lila ali rdeče barve ter veliki od pet do osem centimetrov. Hibiskus cveti od junija do septembra. Je trpežna vrsta grmovnice, ki dobro prenaša mestno okolje, sušo, vročino in mraz. Ker gre za rastlino na steblu, je po obliki bolj podoben drevesu kot grmovnicam. Izredno dobro prenaša obrezovanje in je primeren tako za razne vrtove, grede in parke kot daljšo rast v okrasnem loncu.

Šifra: 120102-10 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Hibiscus syriacus oziroma sirski oslež na deblu je gosto rastoč, srednje velik in izredno dekorativen grm. Ima enakomerno kroglasto krošnjo in svetlo zeleni listi, ki so jeseni tudi rahlo rumenkaste barve in jajčaste oblike. Listi so veliki od šest do osem centimetrov. Končna višina drevesa je odvisna od cepilnega mesta. Sirski oslež oziroma hibiskus je znan po lepih, barvnih cvetovih, ki so bele, rožnate, lila ali rdeče barve ter veliki od pet do osem centimetrov. Hibiskus cveti od junija do septembra. Je trpežna vrsta grmovnice, ki dobro prenaša mestno okolje, sušo, vročino in mraz. Ker gre za rastlino na steblu, je po obliki bolj podoben drevesu kot grmovnicam. Izredno dobro prenaša obrezovanje in je primeren tako za razne vrtove, grede in parke kot daljšo rast v okrasnem loncu.

Dobro uspeva na sončnih in polsenčnih Legah in je precej nezahteven glede izbire tal. Najprimernejši čas za saditev je zgodaj aprila, da ima do zime dovolj časa, da dobro ukorenini.

Primerno okolje

Hibiscus syriacus oziroma sirski oslež dobro prenaša sušo, mestno okolje, vročino oziroma ostale vremenske pogoje, razen prevelikega vetra. Dobro uspeva na bogatih, svežih – zmerno vlažnih, humoznih in propustnih tleh. Je izredno nezahtevno okrasno drevo, ki je primerno tudi za rast v dekorativnem loncu. Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim nuditi poleti dovoljšnjo količino vode. Je priljubljeno okrasno urbano drevo za manjše mestne vrtove in dolgotrajno rast v loncu.

Skrb za drevo

Mlade rastline je sicer priporočljivo zaščititi pred pozebo in jim nuditi poleti dovoljšnjo količino vode. Sicer gre za nezahtevno grmovnico, ki tudi izredno dobro prenaša obrezovanje.

Rast drevesa

S cepilno tehniko določimo končno višino drevesa, ki sčasoma ne raste več v višino. Najbolje uspeva na svežih, globokih, rahlih in odcednih, s kalcijem in humusom bogatih tleh.

Presajanje (posajanje drevesa)

Najboljši čas za saditev hibiskusa je zgodaj spomladi oziroma aprila. Več hranil spodbudi aktivno rast mladih vejic in poganjkov, od katerih bo večina zamrznila s prihodom prve zime. Najustreznejša je zmerna in ne prevelika vlaga. Zaradi cepljenja je primeren za trajno rast v večjem okrasnem loncu.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,