Popust 5%

Kivi – Actinidia chinensis “Hayward” | oblika rešetke
Actinidia chinensis "Hayward"
Višina: Več velikosti

Od: 101,90

Splošni opis vrste
Kivi ali Actinidia chinensis, podvrsta Actinidia chinensis “Hayward” je majhno, grmičasto, listopadno, sadno okrasno drevo oziroma vzpenjalka, zraste do pet metrov v višino in širino. Ima široko grmičasto krošnjo. Temno zeleni listi so široko ovalni in nekoliko hrapavi ter veliki do 20 centimetrov. Plodovi, kiviji, so svetlo rjave barve, ovalni in kosmati ter rastejo kot grozdi. Plodovi so mesnati, sladko-kislastega okusa in zrastejo do sedem centimetrov. Čeprav je kivi mediteransko drevo, v celinskem delu normalno prezimi. Če se temperature spustijo pod -15C, ga zaščitimo pred mrazom. Zaradi majhnosti je primeren za dolgo rast v loncu, manjše vrtove in atrije.

Opis

Splošni opis vrste
Kivi ali Actinidia chinensis je majhno, grmičasto, listopadno sadno okrasno drevo oziroma vzpenjalka, ki zraste do pet metrov v višino in širino. Ima široko grmičasto krošnjo. Temno zeleni listi so široko ovalni in nekoliko hrapavi ter veliki do 20 centimetrov. Plodovi, kiviji so svetlo rjave barve, ovalni, kosmati ter rastejo kot grozdi. Plodovi so mesnati, sladko-kislastega okusa in zrastejo do sedem centimetrov. Čeprav je kivi mediteransko drevo, v celinskem delu normalno prezimi. Če se temperature spustijo pod -15C, ga zaščitimo pred mrazom. Zaradi počasne rasti je primeren za dolgo rast v loncu, manjše vrtove in atrije.

Kivi spada med vzpenjalke. Njegovo rast oziroma krošnjo lahko reguliramo. Za razliko od citrusov je manj občutljiv na mraz. Prvič navadno obrodi v starosti od štiri do pet let.

Primerno okolje

Kivi ali Actinidia chinensis je mediteransko drevo, ki mu prija veliko sončne svetlobe, zato ga sadimo na sončne lege. Kivi je odpornejša vrsta kot večina citruspv in prezimi tudi v kontinentalnem okolju, do -15C. Sicer je nezahtevna vzpenjalka, ki posebej dobro uspeva na odcednih, rodovitnih tleh.

Skrb za drevo

Če so izpolnjeni osnovni pogoji za njegovo rast, je kivi nezahtevna vrsta. Najprimernejši čas za obrezovanje vejic je zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Kivi ne potrebuje veliko vode in ga raje zalivamo manj kot več.

Rast drevesa

Kivi velja za razmeroma hitro rastočega, a ga lahko gojimo tudi v posodi.

Presajanje (posajanje drevesa)

Kivi lahko v posodi presajamo vse leto. Najprimernejši čas za saditev v zemljo je zgodaj spomladi oziroma pozno jeseni, ko je v fazi mirovanja.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

Barva listov / Iglic

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,