vrtnica – Rosa Climbing roses | piramidalna oblika
Rosa Climbing roses
Višina: 100 - 125 cm ❙ Končna višina: do 3m

350,90

Splošni opis vrste
Vrtnica ali Rosa, podvrsta Rosa Climbing roses je majhna, pokončno rastoča, listopadna, grmovnica. Zraste do enega metra v višino in do približno enega metra v širino. Na kratkih in pokončnih vejah so dišeči cvetovi skledaste oblike. Vrtnica je priljubljena in razširjena mnogocvetnica, kateri cvetovi rastejo v socvetjih. Vrtnice cvetijo od maja do septembra. Cvetovi so različne barve, glede na podvrsto rastline. Njeni listi so pri večini vrst temno zelene barve in pernato sestavljeni. Njena posebnost je tudi bodičasto in manjše trnje. Za vrtnarje in cvetličarje vrtnica predstavlja kraljico med cvetlicami. Večina vrtnic je dobro prezimnih in uspevajo tudi v kontinentalnem podnebju.

Šifra: 419101-47 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Vrtnica ali Rosa je majhna, pokončno rastoča, listopadna, grmovnica. Zraste do enega metra v višino in do približno enega metra v širino. Na kratkih in pokončnih vejah so dišeči cvetovi skledaste oblike. Vrtnica je priljubljena in razširjena mnogocvetnica, kateri cvetovi rastejo v socvetjih. Vrtnice cvetijo od maja do septembra. Cvetovi so različne barve, glede na podvrsto rastline. Njeni listi so pri večini vrst temno zelene barve in pernato sestavljeni. Njena posebnost je tudi bodičasto in manjše trnje. Za vrtnarje in cvetličarje vrtnica predstavlja kraljico med cvetlicami. Večina vrtnic je dobro prezimnih in uspevajo tudi v kontinentalnem podnebju.

Čez zimo priporočamo, da se rastišče zavaruje z smrekovimi vejami ali zastirko pred vplivom prevelikega mraza.

Primerno okolje

Vrtnica ali Rosa dobro uspeva na sončnih Legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Ne mara prevlelike izpostavljenosti vetru. Rada ima bogata in globoka tla. Ko rastlina doseže 15cm priporočamo gnojenje.

Skrb za drevo

Vrtnica ali Rosa je nezahtevno drevo. Zaradi ozke, stebraste oblike ne potrebuje oblikovanja krošnje. Sicer relativno dobro prenaša rez in jo lahko v spomladanskem času obrezujemo in oblikujemo po naših željah.

Rast drevesa

Vrtnica je zmerno hito rastoča grmovnica, ki raste počasneje na senčnih in polsenčnih Legah kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Vrtnica dobro prenaša presajanje. Ker ne raste prehitro, je primerna tudi za večletno rast v loncu oziroma manjših vrtovih.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, , , , ,