Lovorikovec – Prunus laurocerasus “Novita” | oblika grma (2-vejni)
Prunus laurocerasus "Novita"
Višina: 80 - 100 cm ❙ Končna višina: do 3m

6,75

Splošni opis vrste
Lovorikovec ali Prunus laurocerasus, podvrsta Prunus laurocerasus “Novita” je majhna, pokončna, zimzelena, grmovnica, hitre rasti, ki je izredno priljubljena rastlina predvsem za žive meje. Njegovi svetleči in eLegantni listi, so jajčaste oblike ter veliki do 15cm. Lovorikovec je trpežna rastlina, ki izredno dobro prenaša različne vremenske vplive, tako zmrzal, kot suha in topla obdobja. Lovorikovec cveti od maja do junija z izredno dišečimi in belimi, okoli 1cm velikimi cvetovi.

Šifra: 409106-10 Kategorije: , , Oznaka:

Opis

Splošni opis vrste
Lovorikovec ali Prunus laurocerasus je majhna, pokončna, zimzelena, grmovnica, hitre rasti, ki je izredno priljubljena rastlina predvsem za žive meje. Njegovi svetleči in eLegantni listi, so jajčaste oblike ter veliki do 15cm. Lovorikovec je trpežna rastlina, ki izredno dobro prenaša različne vremenske vplive, tako zmrzal, kot suha in topla obdobja. Lovorikovec cveti od maja do junija z izredno dišečimi in belimi, okoli 1cm velikimi cvetovi.

Najbolje uspeva v zaveternih Legah in je dobro prezimen. Najraje ima sončne in polsenčne lege. Zaradi značilne manjše rasti in ozke oblike je primeren tudi za manjše vrtove, atrije in gredice. Je nezahtevna in trpežna vrsta, ki je lahko dlje časa v dekorativnem loncu. Izredno dobro prenaša rez in je enostavna rastlina za oblikovanje in lahko dolgo preživi v loncu.

Primerno okolje

Lovorikovec ali Prunus laurocerasus dobro uspeva na sončnih in polsenčnih Legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Zaradi nižje rasti je primeren tudi za manjše vrtove. Dobro uspeva na zmerno vlažnih tleh.

Skrb za drevo

Lovorikovec ali Prunus laurocerasus je nezahtevna rastlina. Lovorikovec obrezujemo pozno spomladi ali zgodaj poleti, takrat namreč hitro požene nove poganjke. Lovorikovca ne obrezujemo poleti, v vročih in suhih mesecih.

Rast drevesa

Lovorikovec je hitro rastoče okrasno drevo oziroma grmovnica. Na senčnih in polsenčnih Legah raste počasneje kot na sončnih rastiščih.

Presajanje (posajanje drevesa)

Lovorikovec dobro prenaša presajanje. Ker ga lahko enostavno vzdržujemo oziroma obrezujemo, je primeren tudi za večletno rast v loncu oziroma manjše vrtove.

Dodatne informacije

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,

Vrsta rastline

Oblika rastline

Vrsta vzgoje

Zemlja

, ,

Lega

,

Voda

Tip sajenja

Hitrost rasti

Končna višina rastline

Končna širina krošnje

Oblika listov / iglic

,

Barva listov / Iglic

,

Čas cvetenja

Plodovi

Občutljivost rastline

Prostorska primernost

, ,