lovorikovec “novita”
Prunus laurocerasus "Novita"
Višina: 60 - 80 cm

8,95

Širokolistni lovorikovec vrste novita oziroma latinsko Prunus laurocerasus je ena najprimernejših rastlin za živo mejo. Spada med zimzelene vrste njeni listi pa so jajčasti do široko suličasti. Svetleči list ustvarijo eleganten videz in se odlično skladajo z zeleno okolico. Zaradi goste rasti zmanjšuje hrup ter ublaži veter. Primeren je za žive mede do 5m velikosti, sadi pa se v povprečju od 3 do 5 rastlin na meter.  Lovorikovci odlično rastejo tako v senčni kot na sončni strani ne moti pa jih niti mraz ali izredna vročina. Velikost rastline je od 60 – 80 cm posajen pa je v sadilni lonec.

Šifra: 409106-1013 Kategorije: , , , , ,

Opis

Lovorikovec  (Prunus laurocerasus) je najhitreje rastoča zimzelena živa meja. Torej, če želimo hitro rastočo, zanesljivo rastlino za našo živo mejo, je lovorikovec prava izbira. Pomembna lastnost lovorikovca pri izbiri za živo mejo je tudi, da je praktično neprehoden po parih letih. Zatorej se ga lahko uporabi tudi namesto kovinske ali lesene ograje. Ciprese te funkcije ne opravljajo, saj se vedno lahko pride skozi dve sadiki, med tem, ko se lovorikovec tako preplete, da je nemogoče priti skozi odraslo živo mejo.

Lovorikovec ima velike, lepe liste, močne zelene barve, delujejo, kot da bi bili povoskani. in to prelepo barvo ohranja skozi celo leto. Lahko jih obrezujemo na obliko kocke, piramide, ali pa pravokotnik z več višinskimi nivoji. Skratka, je med najbolj preprostimi živimi mejami za vzdrževanje

Primerno okolje

Lovorikovec dobro uspeva na vseh legah. Je nezahtevna vrsta, primerna tudi za urbano okolje. Je odličen za živo mejo saj je odporen na zunanje vplive kot so mraz in sol.

Skrb za rastline

Lovorikovec je nezahtevna rastlina za vzdrževanje, saj dobro prenaša tako mraz kot vročino. Če ga posadimo v živo mejo ga lahko obrezujemo in si le ta brez težav opomore.

Rast rastlin

Lovorikovec zrase do 20 do 40 cm letno odvisno od podnebja kje rase.

Presajanje (posajanje drevesa)

Lovorikovec dobro prenaša presajanje. Ker ne raste prehitro, je primeren tudi za večletno rast v loncu oziroma manjše vrtove. Najbolj primerno obdobje za saditev je marec in april.

Višina drevesa

Rastlina je visoka je med 60 in 80 cm.

Opomba

*Na fotografiji je vzorčna rastlina, ki jo naročite in lahko od dejanske rastline variira. Rastline so naravne in med prikazano in kupljeno rastlino so lahko manjše razlike v velikosti, vegetaciji, številu listov, vej, cvetov, obliki rasti itd…

Vse rastline so posajene v plastične, sadilne lonce. Okrasni lonec ni vključen v ceno in ga morate naročiti dodatno.

Dodatne informacije

Latinsko ime

Višina rastline

Vrsta rastline

Tip rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

,

Užitnost plodov

Prezimnost

Temperatura prezimnosti

Latinsko ime

Višina rastline

Vrsta rastline

Tip rastline

Hitrost rasti

Oblika rastline

Lega

, ,

Barva listov / Iglic

Barva Cvetov

Čas cvetenja

,

Zahtevnost za vzdrževanje

Plodovi

Čas plodenja

,

Užitnost plodov

Prezimnost

Temperatura prezimnosti